26.10.2022 - 21:38
La presidenta del govern, Francina Armengol, ha advertit de la importància d’ampliar la comunitat lingüística catalana per a la cohesió social dels territoris que empren el català. Ho ha dit durant la clausura de l’acte d’inauguració del curs 2022-2023 de l’Institut d’Estudis Catalans que encapçalava la presidenta de la institució, Teresa Cabré.
Armengol creu que l’IEC és clau per a continuar avançant en la normalització del català i en la seva protecció davant d’aquells que volen utilitzar la llengua com una eina de confrontació política. En aquest sentit, ha dit que cal protegir, respectar i fer servir totes les seves variants dialectals. De fet, la presidenta ha remarcat el valor d’una llengua diversa a través de les aportacions d’A. M. Alcover i de F. de B. Moll i el seu diccionari català-valencià-balear.
Ha recordat l’amenaça directa que va patir l’ús del català a les Illes en un passat no tan llunyà, en referència a la política lingüística del govern del popular José Ramón Bauzá, i ha reivindicat la resposta ciutadana que hi va haver: “Vam respondre de manera col·lectiva amb la manifestació massiva”, ha dit sobre una mobilització de prop de 50.000 persones segons l’Obra Cultural Balear (OCB) contra la modificació de la Llei del Sector Públic perquè el català no sigui requisit per a treballar en l’administració. Ha dit que actualment han restablert la pau social al voltant de la llengua, però ha assegurat que són conscients que queda molt camí per recórrer, i ha reivindicat el compromís del seu govern amb l’IEC i amb les seves actuacions.
La presidenta de l’IEC ha destacat el rol de la delegació de l’institut a Palma, que organitza nombroses activitats a favor de la llengua, la cultura i la ciència catalanes: “Les Illes s’han mantingut sempre lleials a l’institut”, ha assegurat.
L’actriu Sílvia Bel ha conduït l’acte, que també ha comptat amb un discurs a càrrec de la membre de la Secció Filològica de l’IEC, Mar Massanell, i amb l’actuació dels músics Maria de la Mar Bonet i Borja Penalba.