Aragonès diu que compartia amb Junqueras les decisions més importants i nega que hi hagués òrgans paral·lels

VilaWeb

ACN

30.09.2024 - 11:20
Actualització: 30.09.2024 - 12:05

El president Pere Aragonès ha dit que durant l’etapa al capdavant del govern compartia les decisions més importants amb el president d’ERC d’aleshores, Oriol Junqueras. “Vaig anar desenes de vegades a la presó per abordar amb Junqueras les qüestions”, ha dit en una entrevista a RAC 1. Ara fa uns quants dies, a la presentació de Militància Decidim, Junqueras va denunciar que havia estat apartat de la presa de decisions. Aragonès li ha respost que no hi havia òrgans paral·lels i que totes les decisions importants s’havien acordat als òrgans interns.

Després del discurs de Junqueras d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) estant, Aragonès ha evitat d’entrar en polèmiques amb ell tot argumentant que, si li ha de fer algun retret, li farà directament i no a través d’una ràdio. El que sí que ha volgut deixar clar és que totes les decisions rellevants com el suport al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la negociació de pressupostos o com es plantejaven les principals lleis tant a Catalunya com a Madrid no s’han acordat en òrgans paral·lels, sinó en els del mateix partit.

De fet, Aragonès ha dit que ell no sabia que existia el grup de missatgeria “Pa amb tomàquet” que, segons Junqueras, prenia decisions al marge de la presidència del partit. Segons l’encara coordinador general del partit, el que es va fer va ser articular una estructura ad hoc per donar suport als represaliats i, especialment, perquè poguessin continuar prenent decisions. “Durant tot aquest temps que jo he estat president de la Generalitat i ell president del partit, les principals decisions els hem anat acordant. La immensa majoria coincidíem, en algunes m’ho feia repensar i en altres jo deia que n’estava convençut. L’última paraula la té el president de la Generalitat, perquè és el president del país. El partit és molt important, sense partit jo no hauria estat president de la Generalitat, però quan governes el país, la prioritat és el país”, ha defensat.

Campanyes “no convencionals”

Pel que fa a les campanyes del que s’ha anomenat “estructura B”, Aragonès ha qualificat d’abominables els cartells que relacionaven els Maragall amb l’Alzheimer. “Em produeixen una barreja de fàstic, vergonya i un sentiment molt dolorós”, ha afegit. En canvi, ha explicat que no hi ha constància que hi hagi vinculació amb ERC en el cas del ninot de Junqueras que va aparèixer penjat d’un pont. I ha instat les persones que en tinguin constància a dirigir-se als òrgans interns del partit per tal que es pugui aclarir.

Aragonès ha volgut separar aquests casos polèmics de les campanyes no convencionals que es feien des d’ERC com els cartells amb el missatge “Free Junqueras” o les accions per denunciar la situació a Rodalies. “Hi ha hagut una mala praxi com hem sabut a posteriori. Si ho hagués sabut abans, ja li dic que no s’hauria produït”, ha assegurat desmarcant-se de les polèmiques accions. S’ha mostrat partidari que es resolgui de pressa, però també ha remarcat que hi ha un procediment intern i uns drets que s’han de respectar.

Noves cares

Sobre qui ha de liderar ERC després del congrés del 30 de novembre, Aragonès ha respost que ell no dirà a cap company què ha de fer perquè tothom té dret a presentar-se. Però s’ha pronunciat clarament a favor d’una renovació de lideratges en un context en el qual el cicle polític del procés s’ha acabat. “En un nou cicle, si hi ha cares noves al capdavant, és tot més fàcil”, ha assegurat. I, en aquest sentit, ha recordat que quan Junqueras i Rovira es van posar al capdavant del partit, Joan Puigcercós i Joan Ridao van deixar pas. Segons Aragonès, ara hi ha una situació similar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor