Argimon exigeix al govern espanyol canvis urgents en la vaccinació: “Ningú no té el topall d’Espanya”

  • En la tercera onada, una persona d'entre 35 i 44 anys tenia un 0,5% de possibilitats d'acabar a la UCI, i una persona de 65 a 74, un 5,7%

VilaWeb

Redacció

09.03.2021 - 18:55
Actualització: 09.03.2021 - 19:39

“És una evidència científica. Ningú no té el topall d’Espanya”. Amb aquestes paraules el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha exigit que el govern espanyol aixequi el topall dels cinquanta-cinc anys per administrar el vaccí d’AstraZeneca. No és la primera vegada que ho feia —ja ho va demanar la setmana passada—, però aquesta vegada ho ha fet amb més contundència i ha explicat amb dades la importància d’aquesta decisió per a disminuir els ingressos a la UCI.

Argimon ha explicat que els ingressos per covid en unitats de cures intensives “es donen sobretot en edats entre els cinquanta-sis i els setanta-vuit anys, amb una mitjana de cinquanta-vuit anys”. “Dic això perquè la setmana passada vam posicionar-nos clarament en la necessitat que s’elimini el topall dels cinquanta-cinc anys amb la vacuna d’AstraZeneca perquè no podem estar vacunant persones de tranta-dos anys, com un mestre o una guàrdia urbana de trenta-dos anys, i, en canvi, a una companya seva de seixanta-tres anys no vacunar-la perquè tenim limitada aquesta vacuna als cinquanta-cinc anys”, ha explicat Argimon. Durant la tercera onada, una persona d’entre trenta-cinc i quaranta-quatre anys tenia un 0,5% de possibilitats d’acabar a la UCI, i una persona de seixanta-cinc a setanta-quatre, un 5,7%.

De bon començament, els governs europeus van situar els cinquanta-cinc anys com l’edat límit argumentant que no hi havia prou estudis per a administrar-lo a pacients de totes les edats, però a mesura que ha avançat la vaccinació en països que no havien situat cap topall, com el Regne Unit, altres països com Alemanya, França, Itàlia, Suècia i Grècia han retirat el topall d’edat, i ja l’administren als ciutadans majors de seixanta-cinc anys.

A banda, ja fa un mes que l’Organització Mundial de la Salut també va avalar que el vaccí d’AstraZeneca s’administrés a majors de seixanta-cinc anys, i el Col·legi de Metges de Barcelona va sumar-se a reclamar fa una setmana que s’ampliés a totes les edats sense limitacions. El primer de març proppassat, es van publicar els resultats preliminars d’un estudi del servei de salut públic escocès segons el qual vaccí d’AstraZeneca funciona amb majors de 65 anys. Els resultats es van obtenir després d’haver vaccinat 1.137.775 persones (35% de la població) de més de divuit anys, la majoria de les quals són adults de més de seixanta-cinc anys. Alemanya i Suècia, de fet, van citar l’estudi per a justificar la rectificació.

Argimon també demana que s’acordi una separació més gran entre les dues dosis

Argimon també ha demanat a les institucions europees que obrin un debat científic per acordar una major separació entre les dues dosis dels vaccins contra la covid de Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Argumenta que l’administració de la primera dosi ja ofereix una protecció rellevant en la majoria de casos i que més espai entre una i l’altra permet començar a vaccinar més grups poblacionals i rescabalar l’escassetat de dosis. Sobre un possible augment del lliurement de dosis a partir de l’abril, Argimon ha dit que ho ha llegit en alguns mitjans de comunicació i a les xarxes socials, però ha assegurat que no ha rebut cap confirmació oficial per part del Ministeri de Sanitat espanyol.

La doctora Carmen Cabezas, coordinadora de la campanya de vaccinació, ha informat que aquesta setmana Salut ha rebut 80.000 dosis de Pfizer i 84.000 d’AstraZeneca. Amb relació al vaccí de Janssen, Cabezas ha dit que, si l’Agència Europea del Medicament li dóna l’aval, se’n començaran a rebre dosis a partir del 15 d’abril.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor