20.01.2021 - 10:07
|
Actualització: 20.01.2021 - 16:18
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha confirmat que a Catalunya s’havien detectat fins ara setze casos de la variant britànica del coronavirus, dels quals algun no té antecedent epidemiològic. En aquest sentit, ha avisat que “això anirà creixent a partir d’ara”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha explicat que els principals hospitals havien acordat un protocol per a accelerar la seqüenciació d’aquesta variant. Així mateix, ha alertat que hi havia diversos casos sospitosos.
Preguntat per la situació actual de la pandèmia, Argimon s’ha mostrat partidari d’allargar les restriccions. Ha dit que aquestes mesures havien permès de frenar el repunt de contagis que va començar a començament de desembre. De totes maneres, no ha volgut descartar un possible enduriment, si la pandèmia empitjora.
Quant a l’avançament del confinament nocturn, el secretari de Salut Pública ha dit que li semblava bé avançar-lo a les vuit del vespre, però que tampoc no li preocupava pas mantenir-lo a les deu. “La interacció i la mobilitat de vuit a deu de la nit és mínima”, ha declarat.
🔴 Josep Maria Argimon: “No em preocupa que el toc de queda es quedi a les 10 del vespre. La interacció de 20h a 22h és mínima”https://t.co/0hVcZvd072 pic.twitter.com/4xlbU107cl
— El matí de Catalunya Ràdio (@maticatradio) January 20, 2021
Argimon ha destacat que Catalunya no podia menystenir allò que passava al seu voltant i ha assenyalat que la pandèmia s’enfilava a l’estat espanyol i a la resta d’Europa. Per això, és partidari de fer més tancament si la cosa empitjora, però ha lamentat que la Generalitat no tenia la capacitat per a fer-ho. “L’estat s’està posant una mica de perfil en aquest escenari. Potser és el moment d’endeutar-se”, ha afegit.
Sobre les eleccions, Argimon ha defensat que la millor opció era ajornar-les al maig, quan la vaccinació dels ciutadans estaria molt més avançada. Així mateix, ha indicat que com a mínim unes 130.000 persones poden tenir problemes per a votar si es fan el 14 de febrer, sigui perquè s’han contagiat o perquè són contacte estret.
Campanya de vaccinació
Argimon ha lamentat els problemes de producció de Pfizer/BioNtech que han fet que la distribució de les dosis del vaccí s’hagi reduït a la meitat. “Em sembla impresentable”, ha criticat. La previsió és que la setmana vinent la remesa torni a ser de 60.000 dosis, mentre que les 30.000 no rebudes s’hauran de recuperar durant el mes de febrer.
“Esperem que només sigui una incidència d’una setmana”, ha reiterat, però ha dit que ell s’assabentava cada divendres de les dosis que es rebrien el dilluns següent. També ha detallat que les dosis actuals, unes 80.000, serviran essencialment per a subministrar la segona dosi a les persones ja vaccinades.
D’altra banda ha reclamat transparència a les institucions europees i ha demanat que es faci públic el contracte amb Pfizer i BioNtech. I ha explicat que havia parlat amb diversos eurodiputats perquè pressionin la Comissió Europea en aquest sentit.
Finalment, preguntat si confiava en el calendari de vaccinació anunciat pel ministre Salvador Illa, que ha dit que a partir del març es podrien vaccinar persones de més de setanta anys, Argimon ha respost: “Jo sempre confio en el ministre Illa”.
🔴 Josep Maria Argimon: “El ministre Illa acaba de dir que al març començarem a vacunar els majors de 70 anys. Jo sempre confio en el ministre Illa”https://t.co/0hVcZvd072 pic.twitter.com/J7xomEhJVE
— El matí de Catalunya Ràdio (@maticatradio) January 20, 2021