09.08.2016 - 10:21
BUENOS AIRES, 8 (EUROPA PRESS)
El Govern dels Estats Units ha publicat aquest dilluns el primer tram de documents desclassificats sobre la dictadura que va viure el país entre 1976 i 1983, més de 1.000 pàgines de textos sobre els abusos de drets humans portats a terme al país.
El passat 4 d’agost, el secretari d’Estat dels Estats Units, John Kerry, va lliurar aquests textos al president argentí, Mauricio Macri, a Buenos Aires. Durant els pròxims 18 mesos, Washington anirà publicant informació addicional en el marc d’un esforç general per part de les 14 agències i departaments del Govern per buscar els seus documents i desclassificar-los per al seu accés públic.
La Direcció Nacional d’Intel·ligència (DNI) lidera aquests esforços, amb el suport de la Casa Blanca. En aquesta ocasió, s’han desclassificat 1.078 pàgines que llancen certa llum sobre les polítiques del Govern de Jimmy Carter i del paper que les qüestions de drets humans van tenir en la relació bilateral amb l’Argentina, segons indica la pròpia DNI en un comunicat.
Tal com recull ‘Clarín’, que ha accedit als documents, entre aquests es troben els intents per part del dictador argentí Jorge Videla d’acostar-se al Govern de Carter. El secretari de drets humans argentí, Claudio Avruj, s’ha mostrat “sorprès” per la “rapidesa que els Estats Units ha lliurat la documentació”.
Si bé el president dels Estats Units, Barack Obama, es va comprometre el mes de març passat en una visita al país a lliurar aquests documents, Buenos Aires esperava que tardés més d’un any a fer-ho. Si bé els documents s’han lliurat en format digital, el secretari d’Abuelas de la Plaza de Mayo, Abel Madariaga, és l’únic que ha rebut un exemplar en paper.
TESTIMONIS DE TORTURA
Entre els documents es troba el testimoni del diputat socialista i activista pels drets humans Alfredo Bravo, que va ser segrestat el 1977, denunciant “la tècnica coneguda com a ‘submarí’ –intents repetits d’ofegament, bé en aigua o amb una borsa al cap– i l’ús d’agullades”, una espècie de pistola elèctrica per fer descàrregues.
També hi ha una carta dirigida a la secretària per a Drets Humans i Assumptes Humanitaris de Jimmy Carter, Patricia Derian, en què es parla del periodista mort Jacobo Timerman, que s’hauria reunit amb la premsa a Tel Aviv (Israel) però a la qual va advertir que no escriuria sobre “la seva experiència a l’Argentina” per “por de represàlies”.
Timerman va ser detingut l’abril de 1977, i després de gairebé tres anys de la seva detenció, el règim militar el va desposseir de la seva ciutadania argentina i el va expulsar del país, després de rebre fortes pressions d’organismes de premsa internacionals.
Entre d’altres documents, es troba una carta de Videla a Carter en què explica la detenció de diverses persones per les quals el president dels Estats Units s’havia interessat; i una altra de Carter a Videla disculpant-se per no poder acudir al casament d’un dels fills del dictador.