Aragonès viatja a Brussel·les per parlar amb el comissari de Justícia sobre Pegasus

  • L'executiu comunitari obrirà la porta a un president català per primera vegada d'ençà del 2015

VilaWeb

Redacció

19.10.2022 - 21:40
Actualització: 19.10.2022 - 21:42

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va avui a Brussel·les per reunir-se amb dos alts càrrecs de la Comissió Europea. Això significa recuperar les relacions amb la cúpula comunitària, perquè serà la primera reunió a l’edifici Berlaymont, la seu principal de la institució, d’un president de Catalunya d’ençà del 2015, quan el govern era encapçalat per Artur Mas.

Avui Aragonès es troba amb el comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, amb la voluntat de traslladar-li la preocupació pels casos d’espionatge de Pegasus. “Afecta els drets fonamentals i no ho donem per tancat”, ha dit el president català. Sobre això, el comissari europeu va reclamar ara fa unes setmanes al govern espanyol que remetés explicacions per escrit sobre l’ús del programari Pegasus, que es va fer servir per a espiar dirigents del moviment independentista.

En una visita a Madrid, Reynders va recordar que la Comissió Europea havia enviat cartes a l’estat espanyol, Hongria, Polònia i Grècia demanant informació sobre l’espionatge amb programaris com Pegasus i que l’únic estat que no havia respost era l’espanyol. Les primeres cartes es van enviar a Hongria i Polònia el 14 de febrer, i van ser respostes l’11 de maig i el 29 de març, respectivament. Grècia va rebre la carta el 29 de juliol, i el 2 d’agost ja la va respondre. En canvi, l’estat espanyol encara no ha respost a la carta que li van enviar el 24 de maig.

Demà, Aragonès es reunirà amb el comissari de Mercat Interior europeu, Thierry Breton, amb la intenció d’explorar la contribució catalana en la producció de xips i d’hidrogen verd a la Unió Europea. “Catalunya torna a ser a Europa”, va assegurar Aragonès ahir al ple del parlament. El president ha reivindicat que amb aquesta visita oficial la Generalitat reprèn les relacions directes amb la Unió Europea.

Aragonès es desplaça a Brussel·les acompanyat de la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, que es va estrenar la setmana passada en el càrrec en substitució de Victòria Alsina. Serret torna així a la ciutat on es va exiliar entre el novembre del 2017 i el març del 2021. És previst que Serret assisteixi a la trobada amb Reynders, i que la consellera d’Economia, Natàlia Mas, participi demà al matí en la reunió amb Breton.

La visita d’Aragonès a Brussel·les coincideix amb la cimera de caps d’estat i de govern de la Unió Europea. Per això, el president espanyol, Pedro Sánchez, també serà avui i demà a la capital europea amb una agenda centrada en la crisi energètica i geopolítica per la guerra d’Ucraïna. No és previst que tinguin cap trobada i tampoc hi haurà una reunió entre Aragonès i el president Carles Puigdemont, que serà a Estrasburg fins dijous i després anirà a Frankfurt per a un acte del Consell per la República.

Brussel·les aixeca el vet

El darrer president de la Generalitat que va trepitjar la Comissió Europea va ser Artur Mas l’any 2015. En aquell viatge només es va reunir amb la comissària de Transport, però anteriorment havia tingut altres trobades d’alt nivell, com una reunió el 2011 amb el president de l’executiu comunitari aleshores, Durao Barroso.

En ple auge del procés, el president Carles Puigdemont va viatjar a Brussel·les el 2017 per explicar el referèndum en un acte al Parlament Europeu, però no va ser rebut a la seu de la Comissió. Tampoc no hi va ser convidar el president Quim Torra, que va governar durant una legislatura marcada pel judici del procés i la pandèmia.

Ara el president Aragonès es torna a reunir amb alts càrrecs, malgrat que encara se li resisteix una trobada oficial de màxim nivell amb la presidenta de la Comissió, Úrsula Von der Leyen. Aragonès va tenir una primera presa de contacte amb la dirigent alemanya durant unes jornades del Cercle d’Economia  a Barcelona el mes de maig, i es va reunir al juny amb un dels vice-presidents de la Comissió, Margaritis Schinas, també a la capital catalana.

En canvi, el cap del PSC, Salvador Illa, ha tingut més facilitats que no pas Aragonès per a accedir a Brussel·les. El novembre del 2021, es va reunir amb uns quants eurocomissaris a la capital europea. El seu antecessor, Miquel Iceta, també es va reunir amb membres de l’executiu comunitari a Brussel·les, que, en canvi, no rebia alts càrrecs del govern de Torra.

El primer alt càrrec de la Generalitat a refer els contactes presencials a Brussel·les va ser l’anterior consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina. Com a part d’una delegació de representants de l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM), Alsina va participar al gener en una trobada amb l’eurocomissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor