18.10.2023 - 21:40
|
Actualització: 18.10.2023 - 22:53
“No ens fa por anar a la cambra alta”, deia ahir la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. El president de la Generalitat defensarà avui l’amnistia a la Comissió General de les Comunitats Autònomes del senat espanyol davant els presidents autonòmics del PP. La veu de Pere Aragonès serà l’única que se sentirà a favor d’una llei que es proposa de posar fi a les conseqüències judicials de la repressió. També hi defensarà l’autodeterminació com a mecanisme per a resoldre el conflicte polític. Serà un debat que el PP, que té majoria absoluta a la cambra, s’ha fet a mida per mirar d’erosionar el procés negociador de la investidura de Pedro Sánchez. El PP ha convertit l’amnistia en el centre de les crítiques per desbancar el PSOE, conscients que és una qüestió que mobilitza els electors propis i que, alhora, incomoda les bases socialistes i suscita controvèrsia dins el partit. Per això no hi aniran els barons socialistes. El president basc, Íñigo Urkullu, també ha optat per absentar-se’n. En canvi, Aragonès sí que hi intervindrà, per bé que no es preveu que entri en el cos a cos amb els presidents autonòmics del PP. Vilagrà va aclarir ahir que el president de la Generalitat parlarà i se n’anirà: no es quedarà a escoltar els presidents del PP per raons d’agenda. El PP en lloa la “valentia” de ser-hi, però veu “supèrbia” en el fet que no s’hi quedi després.
Aragonès defensarà l’amnistia en un terreny polític hostil perquè, segons que va dir la portaveu del govern, és el president de la Generalitat a qui correspon de parlar de Catalunya. La intervenció del president arriba en un moment en què ERC reivindica el seu paper negociador davant Junts, i quan plana la possibilitat que sigui Carles Puigdemont qui s’endugui els possibles rèdits d’un acord. A Madrid ja hi compten, amb els vots d’Esquerra, malgrat que el partit pugui dir que no. Aragonès ja va marcar perfil públic dilluns reivindicant un referèndum a l’escocesa, després de rebre l’informe del Consell Acadèmic per l’Acord de Claredat. Aragonès insistia en la necessitat d’un referèndum, encara que no pretengués afegir més condicions a la investidura de Sánchez. Ara a Madrid se centrarà en l’amnistia. Confrontarà la seva posició amb una potencial opinió pública espanyola majoritàriament contrària a l’amnistia, a la qual difícilment li n’arriba un discurs favorable. Però la seva intervenció també cercarà ressò en clau catalana. ERC no ha deixat de vantar-se del seu paper com a negociadora amb el PSOE, començant pels indults o la reforma del codi penal de l’anterior legislatura, i vol mantenir en la mateixa línia de continuïtat els resultats que puguin sortir d’aquestes noves converses.
El nom oficial del debat al senat no inclou la paraula “amnistia”. No és cap projecte que existeixi materialment: la llei ni tan sols s’ha registrat al congrés espanyol i resta pendent de les negociacions per la investidura. Formalment, serà una discussió sobre “l’aplicació efectiva dels principis d’igualtat davant la llei de tots els espanyols i de la solidaritat entre les comunitats autònomes”, tal com l’ha batejada el PP. És la manera com aquest partit utilitza la seva capacitat d’incidir en l’agenda a partir de la majoria absoluta que té al senat. Una posició preeminent que també preveu d’utilitzar per allargar al màxim els terminis per a l’aprovació de la llei si hi ha un acord per a la investidura de Sánchez.
És el cavall de batalla d’Alberto Núñez Feijóo. El PP se sent còmode polaritzant el debat nacional espanyol, i prova de desestabilitzar en tots els espais l’intent de Sánchez de ser reelegit president abans de la data límit del 27 de novembre. Al carrer –amb actes com el míting del 24 de setembre a Madrid o participant en la manifestació del 8 d’octubre a Barcelona– i també en les institucions que ocupa. Per al PSOE, això que fa el PP és instrumentalitzar les institucions. Enmig del silenci sobre les negociacions amb els partits independentistes, Félix Bolaños, ministre de la Presidència en funcions i un dels principals negociadors, va assegurar que l’acord a què arribin serà “impecable del punt de vista constitucional”. Per a Bolaños, això d’avui al senat serà només un “espectacle”.