17.05.2021 - 14:18
|
Actualització: 17.05.2021 - 17:39
“Hem arribat a un acord per a governar conjuntament. Tenim entesa per a posar en marxa la nova Generalitat republicana, un govern fort i cohesionat.” Amb aquestes paraules, el vice-president en funcions, Pere Aragonès, ha anunciat des del jardí del Palau Robert el pacte entre ERC i JxCat per al govern i la legislatura. L’estratègia independentista es definirà en un espai de coordinació estratègica a cinc, incloent-hi la CUP, l’ANC i Òmnium, que es preveu que es coordini amb el Consell per la República. En paral·lel, el Consell es reformularà i, si tots els actors hi estan d’acord, acollirà el nou nou estat major, segons que ha explicat Aragonès, que ha comparegut al costat del secretari general de JxCat, Jordi Sànchez. Aquest ens (anomenat espai de coordinació, consens i direcció estratègica) seguirà els dos anys de coll acordats per a la taula de diàleg amb el govern espanyol i en farà l’avaluació final a partir d’uns indicadors que, segons que ha precisat Sànchez, encara no s’han tancat. També intentarà coordinar l’acció dels partits independentistes al congrés espanyol i haurà de preparar l’embat amb l’estat si l’intent negociador amb Madrid no fructifica. La clau és que les decisions es prendran per consens, així que si algun dels membres no hi està d’acord, no es podran aplicar. Aragonès ha remarcat que la presidència mantindria el seu marge d’actuació. “Els primers passos estratègics seran l’acord nacional per l’autodeterminació, que és l’espai per a aglutinar la nostra força pel que vingui. I avui en posem les bases, ara caldrà concretar quina en serà l’estratègia”, ha afegit.
Així es repartiran ERC i Junts els catorze departaments del nou govern
Aragonès ha assegurat que el nou executiu naixia amb la voluntat d’impulsar “una agenda transformadora en l’àmbit econòmic i social”, de manera que Catalunya miri cap al futur i no pas amb la intenció de retornar el febrer de 2020.
Així mateix, ha marcat com a prioritat fer valdre “la força d’haver superat el 50% dels vots independentistes” i, per tant, fer possibles els objectius de l’amnistia dels presos polítics i l’exercici de l’autodeterminació. “Hem de forçar l’estat a acceptar aquesta realitat”, ha explicat, tot detallant que no es renunciarà al diàleg.
“Dos dies ja eren excessius per a arribar a un acord”
En la seva intervenció, Sànchez ha demanat disculpes a la ciutadania per la tardança de l’acord. “És evident que dos dies ja eren excessius per a arribar a un acord, i n’han estat uns quants més”, i ha assenyalat que el pacte no volia deixar ningú enrere: “No treballarem només pel 52% que va votar l’independentisme, però tampoc no defraudarem aquest 52%.”
En referència a la coordinació estratègica, Sànchez ha dit que l’acord de govern permetia de recuperar “el somni” de l’estratègia compartida. “Junts assumeix que la mirada estratègia d’Esquerra ha de tenir un recorregut, de la mateixa manera que ells han acceptat que la nostra també n’ha de tenir. Hem mirat de combinar les dues mirades”, ha afegit.
“Em toca desitjar tots els encerts a qui sens dubte serà el pròxim president de la Generalitat, Pere Aragonès”, ha conclòs Sànchez, qui ha dit que l’acord no era la derrota de cap dels dos partits, sinó la victòria de la majoria independentista.
Un nou govern sense noms
Aragonès ha detallat l’estructura del nou govern, però no n’ha precisat cap nom. “El govern serà de catorze departaments i 100% paritari, amb set consellers proposats per JxCat i set més proposats per ERC. La Vice-presidència recaurà a Junts”, ha dit.
Així mateix, el vice-president en funcions ha explicat que s’enfortirà el Departament de Presidència amb les competències d’Administració Pública i Funció Pública, Relacions Institucionals i el Pla Pilot per una Renda Bàsica. D’altra banda, Polítiques Digitals es fusionarà amb Territori i assumirà Infrastructures i les competències d’Habitatge.
Aragonès també ha anunciat la creació de tres noves conselleries: Acció Climàtica, que englobarà Agricultura i Alimentació; Feminisme i Igualtats; i Recerca i Universitats. A més, el Departament d’Afers Socials canviarà de nom i es denominarà Drets Socials.
Les conselleries d’ERC seran Presidència, Feminismes i Igualtat, Interior, Educació, Cultura, Empresa i Treball, i Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació, mentre que JxCat gestionarà Economia i Hisenda, Salut, Polítiques digitals i Infrastructures, Afers Estrangers i Transparència, Recerca i Universitats, Justícia i Drets Socials.
Sobre els fons europeus, Aragonès ha indicat que es crearà una comissió interdepartamental amb presència de tots els membres del govern —i possiblement alts càrrecs— per a gestionar-los. Formalment dependrà de la Direcció General de Promoció Economica, del departament d’Economia (que gestionarà JxCat), però les decisions les prendrà la comissió.