Sánchez i Aragonès acorden de reunir la taula de diàleg l’última setmana de juliol, deu mesos després de la darrera

  • Aragonès detalla que tots dos governs són lluny de resoldre el conflicte polític perquè les posicions són divergents

VilaWeb
Sánchez i Aragonès en un moment de la trodada (Foto: EFE)

Text

Pol Baraza Curtichs

15.07.2022 - 14:29
Actualització: 15.07.2022 - 22:12

La taula de diàleg es tornarà a reunir la darrera setmana de juliol. Així ho han acordat el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que s’han trobat avui al matí a la Moncloa. La reunió ha començat cap a les 12.00 i s’ha acabat vora les 13.30. Feia deu mesos que tots dos governs no es reunien per tractar el conflicte polític català. Aquest primer contacte ha servit per a escenificar el desgel de les relacions i la represa de diàleg.

Aragonès: “Som en posicions allunyades. Som lluny de resoldre el conflicte”

Aragonès, en conferència de premsa, ha explicat que la reunió s’havia desenvolupat correctament i respectuosament, malgrat les dificultats, que ha dit que n’eren moltes. Ha esmentat que l’acord marc de diàleg entre la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de la Presidència espanyol, Félix Bolaños, de la setmana passada era un pas important per a restaurar la confiança. “Som en posicions allunyades. Som lluny de resoldre el conflicte”, ha dit, malgrat la bona sintonia.

Aragonès ha fet palès el malestar en relació amb el cas d’espionatge Catalangate i ha dit que això no tan sols es resoldria amb el cessament de la directora del CNI, Paz Esteban: “Cal anar fins al fons i celebro el compromís del govern espanyol de col·laborar amb la justícia per esclarir els fets.” El president ha insistit que, perquè hi hagi un diàleg més fluid, la criminalització i la repressió s’havien d’acabar: “No hem d’enganyar ningú. La desjudicialització és imprescindible.” També ha dit que el conflicte seria lluny de resoldre’s mentre la ciutadania de Catalunya no pogués decidir el futur polític del país: “Cal abordar l’arrel del conflicte, que no és cap més que donar resposta a la societat catalana, que vol decidir votant si Catalunya ha de ser un estat independent.” Segons Aragonès, la taula de diàleg es proposa per arribar a acords, i això implicarà que millori la confiança entre totes dues parts.

Rodríguez: “La posició del govern espanyol és la defensa de l’estat autonòmic”

La portaveu del govern espanyol i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, en conferència de premsa també ha comentat que el desenvolupament havia estat positiu i que s’havia normalitzat la relació entre totes dues administracions. Ha comentat que la taula de diàleg havia de comptar amb la representació d’una majoria social àmplia, motiu pel qual ha dit que hi havien de participar les diferents organitzacions polítiques de tots dos governs –Unides Podem, el PSOE, ERC i Junts.

Segons la portaveu, en la trobada també s’ha parlat de la situació econòmica, dels preus, de les conseqüències de la guerra d’Ucraïna i les mesures que s’han acordat per protegir les famílies i els autònoms. També s’ha parlat dels fons europeus i el paper que hi tindria Catalunya i d’infrastructures. En relació amb la repressió independentista, ha dit que hi havia diferències enormes entre tots dos executius: “La posició del govern espanyol és la defensa de l’estat autonòmic. Tot i això, tots dos governs sabem que, per avançar, cal diàleg.”

Quin paper adoptarà Junts?

La incògnita, ara per ara, és la posició de Junts, ara que ja hi ha data per a la taula de diàleg. Aquests darrers mesos hi ha mantingut una posició contrària. Abans-d’ahir, la portaveu del partit al congrés espanyol, Míriam Nogueras, ja va avisar que tan sols s’asseuran en un procés de “negociació real” i va criticar el rol d’ERC. “Es fa incomprensible que una part de la política independentista ens faci creure que respecten Catalunya i que ells són diferents.” Va dir que donar estabilitat a l’executiu de Sánchez els havia allunyat de la independència.

Aragonès va anunciar que la trobada d’avui havia de ser un punt d’inflexió en el procés de negociació per a la resolució del conflicte polític. Malgrat que el cas d’espionatge Catalangate no formava part de l’ordre del dia, era una qüestió que el govern tenia interès a posar sobre la taula. Per la Moncloa, la trobada entre tots dos presidents també ha estat important. Ha estat fruit de la reunió que hi va haver el divendres passat entre Vilagrà i Bolaños, que van elaborar un acord marc de diàleg i van anunciar la trobada d’avui.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor