ARTICLE DE MARTA ROJALS
MINUT A MINUT

Indignació per l’atac del Suprem a la immersió lingüística: les reaccions més destacades

  • El president Aragonès diu que el govern defensarà el model educatiu català de l’atac del Suprem · Òmnium demana de contemplar la desobediència civil

VilaWeb
Fotografia d'arxiu d'una manifestació de Som Escola en defensa de la immersió lingüística

Redacció

23.11.2021 - 21:11

El Tribunal Suprem espanyol ha ordenat que el 25% de la docència a Catalunya sigui en castellà, tal com va establir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El govern va presentar un recurs en contra, però el Suprem l’ha refusat, convertint-ho en vinculant. Tot plegat ha despertat una gran indignació entre personalitats i organitzacions de l’àmbit polític, educatiu i cultural, que avisen dels efectes que tindrà a l’escola catalana. Vegeu a continuació les reaccions més destacades:

21.10h

Albiach demana defensar la immersió lingüística

La presidenta parlamentària d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, diu que cal garantir i defensar la immersió lingüística. "Aquesta decisió del Suprem està fora dels consensos del nostre país i ha de quedar sense efecte", ha escrit.

21.08h

Junqueras: "El català no es toca. No ho permetrem"

El president d'ERC ha dit que la immersió "és i ha estat sempre un model d'èxit". "El català no es toca. No ho permetrem.", afegeix.

20.42h

Borràs: "L'estat espanyol vol la submissió lingüística"

La presidenta del parlament, Laura Borràs, ha dit que la decisió del Suprem és un atac a la llengua catalana. "L'estat espanyol no vol la immersió, sinó la submissió lingüística", ha dit Borràs, i ha relacionat l'ordre del Suprem amb l'acord entre ERC i el govern espanyol pel pressupost a canvi d'una quota de català a la llei de l'audiovisual: "Al mateix temps que arriba la sentència del 25% classes en castellà, arriba també aquest suposat 6%. La llengua pateix una discriminació negativa de l'estat". "El que cal és demanar a un govern que es diu progressista respecte per les competències que té el departament d'Ensenyament per gestionar l'escola en llengua catalana", ha subratllat Borràs.

La presidenta del parlament ha demanat unitat en la "defensa de la llengua i l'escola catalana", que considera "pilars de futur de la societat". "Si no defensem nosaltres la llengua catalana, no la defensarà ningú", ha dit.

20.38h

L'ANC exigeix "una resposta ferma i decidida"

L'Assemblea Nacional Catalana ha demanat una resposta "ferma i decidida" a la decisió del Suprem. "L'estat té l'objectiu d'aniquilar-nos com a nació, i no pararà governi qui el governi", escriuen. És per això que apunten: "Per salvar la llengua i el país, només ens val la independència."

20.32h

ERC: "La immersió lingüística no es toca"

Esquerra Republicana ha reaccionat a la decisió del Suprem publicant una imatge on diuen "la immersió lingüística no es toca" i "protegim l'escola catalana", que han compartit diversos dirigents del partit. "Denunciem l'atac contra la immersió lingüística que pretén imposar el Tribunal Suprem amb el 25% de classes en català", han escrit.

20.21h

Junts demana un gran pacte polític i social per a defensar la immersió

Junts per Catalunya ha definit l'ordre del Suprem com "un atac al gran consens social i polític que va fer possible la llei d'educació de Catalunya i el paper que dóna al català dins del sistema educatiu. Davant de l'atac, demana d'actuar per a protegir el català. "És el moment de dur a terme un gran pacte polític i social que preservi la immersió lingüística i el paper del català com a llengua vehicular del sistema educatiu", han escrit.

20.18h

La Intersindical també demana al govern que no acati l'ordre

La portaveu de la Intersindical·Csc, Judith Ribera, ha demanat al govern que no acati la decisió del Suprem, que veu "una altra intrusió judicial cap a la llengua i, per extensió, la cultura". Segons que ha dit a Europa Press, "no es pot entendre que en el segle XXI la justícia interfereixi d'aquesta manera en temes educatius, és una cosa pròpia d'una altra mena d'estat".

20.10h

La CUP demana de defensar la immersió lingüística

La CUP ha publicat un piulet on defensen la immersió lingüística. "La llengua catalana no es toca. L'escola pública i en català és de totes. Defensem-la!", han escrit.

20.04h

CCOO critica la judicialització del model educatiu

Rosa Villaró, secretària de Polítiques Educatives de CC.OO. Educació, ha deixat clar a Europa Press que el sindicat defensa la immersió lingüística: "Ha donat oportunitats a tot l'alumnat". A més, ha dit que ha criticat la judicialització de "temes que haurien de ser educatius", que, segons diu, "s'haurien de deixar a les persones que coneixen del món educatiu".

20.00h

L'USTEC demana a Educació que no apliqui la sentència

La portaveu del sindicat Ustec·Stes, Iolanda Segura, ha destacat que la sentència és molt mala notícia i ha demanat al departament d'Educació que no l'apliqui. "Que siguin valents, donin el màxim suport als centres educatius i continuïn apostant pel català com a llengua vehicular", ha dit en declaracions a Europa Press. Ha lloat la immersió lingüística com a model de consens i cohesió social que evita que l'alumnat castellanoparlant tingui mancances en català i no l'usi en el dia a dia.

19.57h

Reunió amb entitats per la defensa de l’escola catalana al Palau de la Generalitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, el vice-president Jordi Puigneró, i els consellers d’Educació, Josep González-Cambray; de Cultura, Natàlia Garriga, i de Recerca i Universitats, Gemma Geis, estan reunits al Palau de la Generalitat amb entitats de la societat civil dedicades a la defensa del català i de l’escola catalana per a tractar la reacció a la sentència del Suprem.

VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Jordi Bedmar
Fotografia: Jordi Bedmar

19.36h

El president Aragonès diu que el govern defensarà el model educatiu català de l’atac del Suprem

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha compromès a defensar des del govern el model educatiu català. "No delegarem la responsabilitat en els mestres i professors, l'assumirem com a govern per a defensar el model educatiu", ha dit des de la cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals de Comunicació. Aragonès ha assenyalat que la immersió lingüística ha estat una garantia d'igualtat social al país. D'altra banda, ha dit que hi ha hagut mancances en l'aprenentatge del català, que miren de resoldre promovent l'ús del català a les escoles.

19.23h

Puigdemont carrega contra el "pactisme màgic"

El president Carles Puigdemont ha criticat el "pactisme màgic" després de la sentència del Suprem i ha dit que queda clar que "no serveix de res". "Espanya porta segles intentant liquidar el català, la llengua pròpia de Catalunya. No ha abandonat mai aquesta obsessió. Només tenim una única possibilitat de salvar la llengua: materialitzar la independència que vam proclamar", ha escrit a Twitter.

19.21h

Òmnium demana que no es descarti la desobediència per a defensar la immersió lingüística

Òmnium Cultural ha demanat que no es descarti la desobediència per defensar la immersió lingüística. L'entitat lamenta una "nova intromissió injustificable" dels tribunals, que considera un atac intolerable a un model d'èxit com és l'escola en català. Òmnium Cultural ha instat la Conselleria d'Educació a "fer tot el possible i esgotar totes les vies" per a protegir els professors i les escoles "davant d'aquest nou atac a la llengua".

L'entitat emplaça, "sempre que s'hagin esgotat tots els mecanismes", a ignorar la sentència, "un nou insult a la pluralitat cultural i lingüística". Alhora, Òmnium demana valentia a les institucions perquè facin "tot allò que sigui necessari per protegir la llengua a l'escola i el gran consens que representa". El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, s'ha conjurat a "defensar aquest gran èxit de país" i ha demanat a les institucions que blindin el model d'escola.

Òmnium urgeix a bastir i implementar una "resposta de país, transversal i sense fissures" liderada per la plataforma Somescola que blindi el català a les aules i el model d'escola, eines que diu que han estat garants de la cohesió social les darreres dècades.

19.00h

La Plataforma per la Llengua denuncia que la sentència incompleix la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries

La Plataforma per la Llengua ha alertat que la sentència del Suprem és contrària a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELROM), ratificada per l’estat espanyol amb el compromís de fer possible una educació en les llengües regionals o minoritàries. A més, l’entitat diu que l’estat espanyol podria haver assumit un compromís menys exigent, com ara el de fer possible que una part substancial de l’educació fos garantida en aquestes llengües. Això, diu l’organització, vol dir que l’estat espanyol ha de fer possible que tots els estudiants que ho vulguin puguin estudiar en un sistema immersiu íntegrament en català, tal com marca el Comitè d’Experts que vetlla pel compliment de la carta.

18.50h

Educació diu que els centres han de continuar treballant com fins ara

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha criticat la decisió del Suprem des de la conferència de premsa en la qual l'han feta públic: "Això és un atac als fonaments de l'escola catalana perpetrat per un tribunal allunyat de la realitat sociolingüística dels centres." Així mateix, ha indicat que "els centres han de seguir treballant com fins ara i no han de fer cap canvi en els seus projectes lingüístics".

Ha esmentat que l'actual sistema d'immersió lingüística compta amb informes favorables del Consell d'Europa i que des de l'any 2005 només 80 famílies, sobre més d'un milió i mig d'estudiants anuals, han demanat l'escolarització en castellà per als seus fills. Alhora, ha apuntat que els resultats de les proves de competències bàsiques als centres educatius són molt similars tant en castellà com en català. Amb aquestes dades, Cambray ha criticat "que sigui un jutge el que determini de forma arbitrària el percentatge d'hores que cal per aprendre una llengua" i ho ha considerat "una anomalia" i "un menyspreu" als professionals de l'educació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor