18.01.2021 - 12:00
|
Actualització: 18.01.2021 - 16:18
Mentre el vice-president, Pere Aragonès, defensava aquest matí el canvi de data electoral en una reunió amb Europa Press, arribava en directe l’anunci dels primers recursos que es presentaran a la justícia espanyola contra aquest canvi. Seran recursos presentats per Lliures, el PACMA i Esquerra en Positiu. Federalistes d’Esquerres, vinculats a l’entorn del PSC i els comuns, té convocada una conferència de premsa a les 16.00 per a anunciar la seva posició. Aquest matí es donava per fet que també impugnaria el canvi de data. A les xarxes, l’entitat demana d’esperar a les 16.00. El PSC tampoc no ho descarta, però no ho té decidit. És la constatació que la calma i el consens que cercava el govern català es fa miques, i que la justícia espanyola tindrà veu en la qüestió. Pere Aragonès no solament s’hi oposava (“Demano a les formacions que mantinguin o s’afegeixin a l’actitud responsable; fem-nos responsables de la situació”), sinó que mossegava Illa (“No tindrà els nostres vots, perquè va avalar el 155 i va anar a manifestacions amb Societat Civil Catalana”), Miquel Iceta (“No seria el ministre ideal, perquè va avalar el 155”) i al PSOE (“És inadmissible que el govern espanyol vulgui interferir en les eleccions al parlament. No hi tenen res a dir. I quan hi han tingut res a dir ha estat el 155. No sé si hi ha gent al PSOE que enyora el 155. Les declaracions del ministre de Justícia intentant d’intervenir-hi van estar fora de lloc”). La batalla pel canvi de data ja ha començat.
La reunió es pot veure sencera ací:
El començament de la batalla contra el canvi de data no és l’única novetat que Aragonès ha encarat durant el col·loqui d’una hora: també ha anunciat la intenció d’arribar a nous acord de col·laboració amb Junts per Catalunya durant els quatre mesos que resten fins el 30 de maig, per tal de millorar la coordinació entre tots dos partits i gestionar millor la pandèmia. També s’ha manifestat disposat a activar la diputació permanent del parlament per permetre la fiscalització del govern aquests quatre mesos, mentre la cambra és inactiva: “Des d’avui, s’ha de governar de manera diferent. Hem de reforçar el treball col·lectiu de tots els departaments. I treballar conjuntament amb l’oposició. Potenciaré la funció de la diputació permanent. Compareixeré tantes vegades com calgui per sotmetre’m a la fiscalització de la nostra feina, en l’espai de treball compartit entre oposició i govern. Hi ha d’haver una nova manera de lideratge i de govern.”
Aragonès també ha demanat un impossible: que la gestió immediata de la pandèmia no es critiqués: “El debat no pot girar entorn de la gestió immediata de la pandèmia. Tots els governs de tots els colors prenen decisions molt difícils. Moltes, encertades; algunes, desencertades.” Alhora, ha acceptat alguns errors: “Tots, a vegades, ens equivoquem.”
És a dir, mentre el president Aragonès dibuixava un panorama de govern català actiu, més coordinat fins el 30 de maig, amb dosis d’autocrítica i impossibles, els socialistes, Lliures i alguns altres insinuen una situació en què el canvi de data encara no ha estat decidit. En contra de la calma per a uns quants mesos de coll, batalla immediata. La judicialització de la política, novament.
Front ampli
Però la reunió també ha servit, més enllà de la covid i el canvi de data, perquè Aragonès dibuixés els seus plans amb vista al nou govern català sorgit de les eleccions. I el vice-president ha insistit en la idea de front ampli (govern d’ERC, Junts, CUP, PDECat i comuns): “Necessitem un govern amb energia renovada i cohesió interna, que trobi forces a partir de la cooperació i el treball en equip. I que trobi grans consensos. Aquesta és la idea de govern de front ampli que vull liderar, amb les formacions que defensen l’amnistia i el dret de decidir, la lluita contra el canvi climàtic i tota forma de discriminació contra el racisme i el masclisme. Quan l’independentisme suma, i creix, és imparable. És l’hora d’un govern liderat per ERC. Vull guanyar les eleccions vinents.”
Aquest govern ampli que proposa ERC inclou els comuns, formació que a hores d’ara és contrària a un referèndum d’independència, a diferència d’anys enrere (ara volen un referèndum sobre federalisme) i que fa pocs dies va votar contra l’esmena a favor de l’amnistia al parlament català. Els comuns, ni referèndum, ni amnistia. La posició del partit de Pablo Iglesias a Catalunya és un govern d’ERC, PSC i comuns, opció que ha deixat per escrit aquest cap de setmana Jèssica Albiach en un article a El Periódico. Els comuns són segurament la baula més feble de la proposta d’ERC per a les eleccions vinents, amb data canviada… Fins que la justícia espanyola acabi decidint.