Aragonès diu que hi ha una posició conjunta per a negociar i recepta fermesa per aconseguir l’autodeterminació

VilaWeb
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la declaració institucional que ha fet a Fonollosa (fotografia: ACN / Nia Escolà).

ACN

01.10.2023 - 13:15
Actualització: 01.10.2023 - 18:08

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que ara hi ha una posició conjunta per negociar amb l’estat espanyol i ha receptat fermesa per aconseguir l’autodeterminació. “Que ho tingui clar tothom: l’amnistia per si sola no resol el conflicte. L’autodeterminació, el referèndum se situa al centre de la resolució del conflicte”, ha remarcat en un missatge institucional des de Fonollosa amb motiu del sisè aniversari de l’1-O. L’acte s’ha fet des de la plaça 1-O, la mateixa on va intervenir la Guàrdia Civil per retirar les urnes i on va carregar contra la gent que hi havia concentrada.

Aragonès ha situat el govern al capdavant del “torcebraç” amb l’estat espanyol per obtenir un referèndum. “Amb tota la convicció que és a través de la fermesa i d’utilitzar tota la força democràtica de la negociació perquè allò que d’entrada sembla impossible es pot fer realitat”, ha afegit. Ho ha dit acompanyat per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i per la d’Acció Exterior, Meritxell Serret, Aragonès ha fet una declaració institucional des de la plaça 1-O de Fonollosa, al Bages.

Aragonès ha destacat l’exemple de “resistència i coratge” que van donar els habitants de Fonollosa ara fa sis anys, que “van posar el seu cos per protegir les urnes”. El que va passar allà i a molts punts de Catalunya, ha dit, no es pot oblidar. “Avui hem de continuar defensat l’1-O com un èxit sense precedents”, ha continuat el president, per declarar tot seguit que el conflicte amb l’estat espanyol “només es pot resoldre votant amb urnes, amb paperetes i amb vots”.

És per això que ha alertat que amb l’amnistia en la negociació amb l’estat no n’hi ha prou, i que cal “fermesa en tots els àmbits” per aconseguir que el poble català pugui decidir el seu futur. Ha recordat els presos independentistes que van ser alliberats fa dos anys i també les persones a l’exili o que s’enfronten a processos judicials per mobilitzar-se. De fet, ha assegurat que és un gran honor que al govern hi hagi una consellera que ja ho era l’1-O i que va viure tres anys a l’exili. Però alhora ha advertit que “l’amnistia per si sola no resol el conflicte”, i que és el referèndum el que ha de situar-se al centre.

“Si el govern de l’estat vol resoldre el conflicte de sobirania ha d’escoltar i atendre aquesta demanda àmplia, transversal i majoritària de la ciutadania”, ha insistit. Aragonès ha constatat que els objectius estan clars, i ha celebrat que ara hi hagi “un punt de coincidència en el com”. El president ha remarcat que utilitzar la força rebuda a les urnes i la fermesa en el “torcebraç” amb l’Estat és una via que està “oberta”. “Som més els que ens sentim cridats a aprofitar aquesta oportunitat i és una notícia excel·lent”, ha continuat.

Ara bé, ha alertat que es tracta d’un camí complex i que els punts de partida entre la posició de l’Estat i de Catalunya són molt distants. “Des de la caverna s’hi oposaran, s’amenaçarà, intentaran fer-nos callar una altra vegada com va passar amb els indults i la reforma del delicte de sedició”, ha avisat Aragonès, que ha insistit que els demòcrates que defensen la independència no només han d’explorar aquest camí, sinó que l’han de dirigir “amb fermesa” a l’hora de defensar els seus objectius. “Autodeterminació i amnistia: una aposta clara per utilitzar totes les vies i també, si és possible, la de la negociació”, ha conclòs.

El president també ha assenyalat que ara és el moment de tornar a construir, de parlar i escoltar, i ha celebrat que al parlament s’hagi pogut veure que després de molt de temps hi ha una posició conjunta de l’independentisme. “Una posició conjunta que ens insta el govern a posar-nos al capdavant i dur a terme totes les accions oportunes perquè el referèndum sigui reconegut, per fer realitat que el nou referèndum el resultat sigui implementat”, ha resumit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor