09.11.2022 - 10:24
|
Actualització: 09.11.2022 - 14:08
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convertit la sortida de Junts per Catalunya del govern en una oportunitat per a eixamplar les fronteres ideològiques del seu partit, tot incorporant a l’executiu ex-dirigents del PSC –Quim Nadal–, de Podem –Gemma Ubasart– del PDECat –Carles Campuzano– i de l’òrbita de la CUP, com Mireia Boya i Maties Serracant. Tanmateix, segons que ha avançat el diari Ara i ha pogut confirmar VilaWeb, també s’ha trobat negatives com la de l’ex-diputat de la CUP Pau Juvillà, a qui va oferir de ser el nou director general de Memòria Democràtica.
Juvillà ha explicat a Twitter que “seria positiu que ERC volgués establir relacions sinceres amb la CUP”, però que, per fer-ho, “caldria un gir evident en les seves polítiques”.
Sí, vaig rebutjar (i agrair) l’oferiment. Ho vaig fer des del convenciment perquè no comparteixo la línia política del Govern i sí, ho vaig compartir amb el conjunt de l’organització, com no pot ser d’altra manera.
— Pau Juvillà (@pjuvilla) November 9, 2022
Qualsevol persona se sent honorada si pensen en ella per assumir una responsabilitat i més si és en memòria històrica, un tema que m’apassiona i amb el que estic profundament compromès des de l’activisme i la recerca.
— Pau Juvillà (@pjuvilla) November 9, 2022
I last but not least, ni soc, ni vull ser, exemple de res.
— Pau Juvillà (@pjuvilla) November 9, 2022
Fa poques setmanes que es va proposar a Juvillà d’ocupar el càrrec, que depèn de la consellera Ubasart, però l’ex-diputat va consultar-ho amb el secretariat nacional de la CUP, que s’hi va oposar. Els altres fitxatges d’Aragonès de l’entorn de la CUP no són militants del partit –Boya se’n va donar de baixa aquest estiu i Serracant va ser batlle de Sabadell com a independent–, però Juvillà sí. Això, ser militant d’un partit dins del govern monocolor d’un altre partit, va ser un argument determinant per a refusar l’oferta.
Finalment, el càrrec ha recaigut en Alfons Aragoneses, jurista, historiador del dret i escriptor. Havia estat vinculat al partit local Entesa per Sabadell que, de fet, va participar en la candidatura en coalició amb la CUP que Serracant va encapçalar.
Juvillà va ser inhabilitat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, acusat de desobediència per no haver despenjat un llaç groc de la finestra del grup municipal de la CUP a la paeria de Lleida. La sentència encara no és ferma i la defensa ha presentat un recurs al Tribunal Suprem espanyol, però, així i tot, la Junta Electoral espanyola va ordenar de retirar-li ja l’escó. Laura Borràs, que com a presidenta del parlament s’havia compromès a no permetre ingerències a la feina parlamentària, no va ser capaç d’impedir-ho i Juvillà va perdre el seu lloc com a diputat, que va passar a Nogay Ndiaye.