04.06.2018 - 10:06
|
Actualització: 04.06.2018 - 12:27
El nou vice-president de la Generalitat i conseller d’Economia, Pere Aragonès, diu que té clar que avui, quan entri com a conseller al departament, pensa ‘informar a tots els departaments i empreses de la Generalitat que les mesures d’intervenció financera desapareixen’ i es posaran en contacte amb el ministeri d’Hisenda ‘perquè els diners que tenen retinguts passin a la Generalitat’. I és que, com ja va avançar divendres, pensa aixecar la intervenció financera ‘que van vincular al 155 i que va ser il·legal completament’.
El nou vice-president de la Generalitat i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha avisat al recentment nomenat president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que la negociació que espera establir entre els dos executius no suposarà ‘una renuncia a les idees’ dels independentistes. És per això que ha advertit que un canvi en el sistema financer o dels impostos no servirà perquè el Govern deixi de costat algunes qüestions claus. ‘La negociació política de fons sobre la sobirania, sobre com donem sortida democràtica al dret a l’autodeterminació, no es pot substituir per un nou model de finançament i per una mica més d’IRPF’, ha sentenciat en una entrevista a Els Matins de TV3. I és que per a Aragonès, aquestes són ‘dues coses diferents’.
‘Nosaltres no renunciem al dret a l’autodeterminació. No renunciem i no demanem al govern espanyol que renunciï als seus principis’. A partir d’aquesta premissa, Aragonès creu que s’ha d’encarar un diàleg amb l’Estat que no impliqui canviar millores de les polítiques diàries per la renúncia a un referèndum o a la plena sobirania de Catalunya. El vice-president creu que a Catalunya ‘hi ha una majoria que no està d’acord amb l’statu quo actual, i per això es va fer ja l’1-O’. A més, considera que la constitució espanyola a Catalunya està deslegitimada democràticament, qüestionada, i per això cap negociació podrà implicar la renúncia al dret a l’autodeterminació. ‘Catalunya ha de poder decidir el seu futur. Ja ho vam fer, de fet, l’1-O. I s’ha d’abordar aquesta qüestió política de fons sobre la sobirania. No renunciarem mai, mai, mai als principis i objectius polítics’, ha conclòs.
El PSOE hi posa el fre
Avui, però, el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha declarat el govern espanyol mantindria la intervenció de les finances, per més que s’hagi aixecat l’article 155 amb el nomenament dels consellers. En una entrevista a Antena 3, Ábalos ha explicat que la intervenció total de la Generalitat finalitzarà a mesura que ‘es vagi assolint el procés de normalització que hem desitjat tots’ i s’ha mostrat partidari de no permetre que es normalitzin ‘fets excepcionals’. ‘Caldrà estar-ne pendent, ni anticipant-se ni allargant, només acompanyant aquest procés de normalització’, ha assenyalat.
Les expectatives amb Sánchez
Davant la nova etapa que s’engega a l’estat amb el govern que crearà Pedro Sánchez, Aragonès s’ha mostrat una mica escèptic però amb un marge de confiança. ‘Queda per veure si s’obre una nova etapa. Pitjor que l’anterior sembla que no estarem. Podem estar millor? Ho veurem, però nosaltres ens deixarem la pell, en el marc de la negociació és on sabem treballar. El marc de la força i l’abús de poder no és un marc on la correlació de forces ens afavoreix’, ha dit.
En aquest sentit, ha avançat que traslladaran als nous ministres que ‘cal treure el conflicte dels tribunals i situar-lo en una taula de negociació política’. Així, ha considerat que seria molt adequat que el primer que decidissin fer per complir amb aquesta premissa i enviar ‘un senyal’ és ‘acostar els presos, que és una decisió del ministeri de l’Interior, i demanar a la nova Fiscalia General de l’estat que demani l’alliberament dels presos’. ‘No demanem res que no pugui fer. El mateix Pedro Sánchez va dir que volia canviar el delicte de rebel·lió perquè entenia que el que havia passat no era rebel·lió. Es conscient que té un Govern a presó per un delicte que no han comés’, ha sentenciat.
No hi haurà nou pressupost
En l’àmbit més econòmic, Pere Aragonès ha avançat que no té la intenció de preparar i negociar un nou pressupost de la Generalitat per al 2018 en curs. ‘Per més ràpid que volguéssim anar, s’acabaria aprovant definitivament al desembre’, ha lamentat, tot apostant per ‘començar a treballar ja en el pressupost per al 2019’ i deixar aquest any en pròrroga pressupostària ‘adaptant-ne el decret, sobretot en els àmbits més socials’.
D’altra banda, ha explicat que el Govern estarà present ‘en tots els àmbits on es discuteixi un sol euro per a Catalunya’, però renunciarà a ser-hi ‘a reunions on la majoria de vots els té el ministre, perquè ja s’ha vist que no serveix’. ‘Apostem per la relació bilateral’, ha comentat, obrint-se a parlar de tot allò que econòmicament afecta ara per ara als catalans, però sempre des d’aquesta ‘negociació de tu a tu’.