Aragonès insisteix en la validesa de l’acord de claredat malgrat tenir el parlament en contra

  • El govern presenta un projecte vague i sense concrecions, per discutir-lo durant un any

VilaWeb
Redacció
11.04.2023 - 13:06
Actualització: 11.04.2023 - 18:34

El govern de Pere Aragonès insisteix a elaborar un acord de claredat per a desencallar el conflicte polític amb l’estat espanyol. Malgrat que Parlament de Catalunya va refusar aquesta proposta el mes de setembre, quan va rebre solament el suport dels comuns, l’executiu ha presentat avui un full de ruta sobre com hauria d’avançar i qui hi hauria d’intervenir. Culminaria a principi del 2024 i hi intervindria un consell acadèmic, partits polítics, la societat civil i la ciutadania.

El projecte, presentat pel president Aragonès després de la reunió del consell executiu, és d’un full de ruta circular que vol saber l’opinió de la societat i que demana una sortida democràtica a l’embat amb l’estat. “Volem que la proposta que sorgeixi des de Catalunya pugui definir les regles del joc. En aquest moment no hi ha regles i, si n’hi ha, són el codi penal.”

Sobre el rebuig del parlament a emprendre un procés com el que proposa, Aragonès ha demanat de no fer “debats precipitats” i ha demanat als partits que s’esforcin a construir una proposta que tinguin un aval majoritari. “Quin independentista pot anar en contra d’un referèndum de Catalunya? Perquè l’acord de claredat és això”, ha dit Aragonès.

El procés començarà amb un qüestionari que es farà públic ben aviat sobre els mecanismes democràtics que poden resoldre el conflicte i que haurà de respondre un consell acadèmic independent. No se sap qui el formarà, tan sols que seran experts en diversos camps, de politòlegs a juristes, i que seran coordinats per Marc Sanjaume. És previst que aquest grup comenci a treballar aquest mes mateix.

El govern espera que d’aquí no en surtin respostes tancades i que s’elabori un primer informe amb diferents opcions sobre el referèndum. Després de les eleccions municipals aquest informe se sotmetrà al debat social. En aquesta segons fase primer hi intervindrà una taula de partits polítics, després la societat civil organitzada i finalment serà el torn de la ciutadania. Per a testar l’opinió de la gent, l’equip de treball que prepara l’acord de claredat, preveu de formar el que s’anomenen focus grup, és a dir, grups de debat de cent persones que seran representatius de les vuit vegueries de Catalunya.

Recreació de la cronologia circular que el govern ha ideat per assolir l’acord de claredat

Els arguments sorgits d’aquest triple debat, el consell acadèmic tindrà l’encàrrec de fer un segon informe que reculli totes les conclusions sorgides durant el procés. Aquest document serà lliurat al govern i li servirà de base per a fer una proposta tancada d’acord de claredat i portar-la al govern espanyol. “La meva voluntat és que, recollint aquest suport, la proposta sorgida de l’acord de claredat pugui ser una proposta de país per a la taula de negociació amb l’estat espanyol. La posarem davant del govern de l’estat sigui quin sigui”, ha dit el president Aragonès.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor