Aragonès i Artadi aborden amb Calvo els espais de diàleg entre governs

  • El punt discordant està en la taula de partits, que la Generalitat vol també amb partits espanyols

VilaWeb

Redacció

25.01.2019 - 01:50

El vice-president de la Generalitat i consellera de Presidència, Pere Aragonès i Elsa Artadi, es reuneixen avui a Barcelona amb la vice-presidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, per a abordar la configuració dels espais de diàleg entre ambdós executius. La trobada dóna continuïtat a la que ja van tenir a Madrid la setmana passada, en la qual van acordar que s’establissin dos espais de diàleg: un entre governs a partir de la comissió bilateral estat-Generalitat, i un altre en partits, encara per concretar.

Artadi va explicar el dimarts que la Generalitat acudeix a la cita amb la voluntat de ‘concretar’ com han de funcionar aquests dos espais de diàleg, sobretot el segon, el de partits, que és el que ara presenta més incògnites. El punt de fricció és que la Generalitat vol una taula de diàleg amb presència de partits catalans i de partits d”àmbit estatal’, mentre que el govern espanyol circumscriu aquest espai només a partits catalans.

La Generalitat esgrimeix que ja existeix una taula de diàleg de partits catalans que es va crear al novembre –a petició del PSC– i que es reunirà de nou el primer de febrer, per la qual cosa, si es crea una altra, al·lega que també ha d’incloure formacions estatals. Artadi va exposar el dimarts que en aquesta taula de partits catalans i d’àmbit estatal han d’estar per exemple Podem i el PSOE, encara que en el segon cas acceptaria que enviés a representants del PSC.

També va recalcar que la Generalitat veu molt interessant la participació de representants del partit de Pablo Iglesias: ‘És imprescindible que estigui Podemos, perquè el PSOE no té hegemonia parlamentària. En qualsevol solució que es pugui recordar ha d’estar Podemos’.

Un altre punt de conflicte és la presència o no dels observadors que la Generalitat reclama per a aquests espais de diàleg. Artadi va dir que el govern espanyol els rebutja, però va assegurar que sí que s’obriria al fet que estiguessin persones neutrals que ‘donessin fe de què passa’, per transparència i garantia. Va afegir que serviria perquè la ciutadania conegués què es parla en aquests espais de diàleg i que tothom tingués la mateixa informació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor