23.11.2023 - 18:16
|
Actualització: 23.11.2023 - 20:49
Pròxima estació: demanar una altra vegada un finançament singular per a Catalunya. El president Pere Aragonès ha convocat avui un consell de govern extraordinari per a “començar a desplegar els acords” amb el PSOE. La novetat principal és que el Departament d’Economia, encapçalat per la consellera Natàlia Mas, elaborarà durant els tres mesos vinents una proposta per a sol·licitar al govern espanyol que Catalunya surti del règim de finançament únic. Segons que ha avançat el president, la proposta de la Generalitat exigirà d’assumir tota la gestió tributària, de la recaptació de tots els imposts fins a la inspecció, i un mecanisme per a garantir el compliment de les inversions compromeses per part de Madrid.
Així, Aragonès recupera la proposta del president Artur Mas abans de 2012, sense dir-ne “pacte fiscal”, i reivindica obertament la rèplica del model basc. “El conjunt del catalanisme ho ha reivindicat”, ha dit. Quan el Departament d’Economia tingui la proposta, el govern la traslladarà als partits i les entitats abans de dur-la davant de la Moncloa. L’acord d’Esquerra Republicana amb el PSOE preveia “un compromís d’avançar cap a la singularització del finançament”, però tan sols especificava la condonació de 15.000 milions d’euros del deute de la Generalitat amb l’estat espanyol. La proposta d’un finançament singular, per tant, es posarà damunt la taula, però no serà una línia vermella per a fer caure el govern de Pedro Sánchez.
Per a vestir l’anunci, Aragonès ha comparegut a l’auditori del Palau de la Generalitat, on ha parlat molt escasses vegades, i s’ha fet acompanyar dels consellers i bona part dels secretaris generals. La resta de declaracions, però, han seguit més la narrativa dels últims mesos. Aragonès manté que cal un referèndum d’autodeterminació i que “les normes del joc” s’haurien de marcar abans no s’acabi la legislatura espanyola que acaba de començar. També ha elogiat una vegada més el camí del diàleg, tot i que no ha concretat quan hi haurà cap reunió amb Sánchez ni quan es tornarà a trobar la comissió bilateral, que fa més d’un any que no es reuneix. “No dic una data perquè per a mi l’important no és la data, són els acords. No ens anirem a fer fotos”, ha dit.
Pel que fa a l’amnistia, el president ha dit que és “una victòria de país que haurem de defensar davant d’aquells que intenten impedir-la, moguts per la venjança i per la voluntat de cronificar el conflicte de Catalunya amb l’estat”. Per això ha encarregat a les conselleres de Presidència i de Justícia, Laura Vilagrà i Gemma Ubasart, que observin i acompanyin la tramitació de la llei. Aragonès està segur que, malgrat tot, la llei anirà endavant. Ha celebrat que l’estat hagi admès “que el conflicte de Catalunya amb l’estat és de sobirania, i no pas que els catalans ens discutíssim pel carrer” i s’ha mostrat optimista. “Els horitzons que se’ns obren i l’oportunitat històrica que tenim és extraordinària. Haurem de posar-hi tota la generositat i tot el talent”, ha dit.
Per una altra banda, aquest matí ja s’ha sabut que el comissionat per a gestionar el traspàs parcial de trens de rodalia serà Pere Macias, ex-conseller d’Obres Públiques amb el president Jordi Pujol, i que l’any 2018 fou nomenat pel PSOE com a coordinador del Pla de Rodalies de Catalunya. Aragonès ha descrit la crisi ferroviària com una prioritat perquè “el transport de milers i milers de viatgers se’n veu afectat” cada dia, i ha afirmat que Macias té “una fidelitat contrastada amb la Generalitat de Catalunya”.