08.09.2018 - 11:04
|
Actualització: 08.09.2018 - 12:40
El vice-president de la Generalitat i adjunt a la Presidència d’ERC, Pere Aragonès, ha criticat la intervenció dels comptes del llavors ministre espanyol d’Hisenda, Cristóbal Montoro, abans de l’aprovació del 155, i ha augurat que ‘n’acabarà assumint responsabilitats legals’.
En una entrevista a Catalunya Ràdio, el dirigent republicà ha assegurat que l’article 155 va ser aplicat de manera il·legal i ha dit que està ‘convençut que els tribunals ens donaran la raó’. Aragonès ha acusat l’anterior govern espanyol, encapçalat per Mariano Rajoy, d’exercir una estratègia per a ofegar financerament la Generalitat alhora que llançaven pronòstics pessimistes sobre l’economia: ‘La seva idea era que no poguéssim pagar nòmines i haguéssim d’anar a demanar socors’.
D’una altra banda, ha demanat que la població pressioni tant com pugui l’estat espanyol perquè es desgasti arran dels judicis contra l’1-O. Aragonès ha assenyalat que ‘quan a Turquia hi ha una sentència contra periodistes o polítics, qui sofreix és Erdogan en termes de prestigi internacional’, motiu pel qual ha advertit el president espanyol, Pedro Sánchez, que pot acabar afectat pel resultat de la causa oberta al Tribunal Suprem. ‘Si les institucions de l’estat espanyol mantenen una línia repressiva contra un independentisme pacífic i democràtic, ell també rebrà’, ha dit.
Una taula de negociació sobre la independència
Aragonès ha assegurat que la independència de Catalunya arribarà ‘amb una taula de negociació’, però veu necessària una majoria més àmplia per a generar les condicions que la propiciïn. ‘En alguns casos, això ha estat més accelerat perquè l’estat matriu era en descomposició, com la Unió Soviètica o Iugoslàvia, o perquè hi havia un suport internacional de grans potències com els Estats Units’, ha argumentat.
És per això que ha apel·lat ‘als grans consensos del 80%’, en referència a l’aposta per un referèndum a Catalunya, al rebuig a l’acció judicial contra l’independentisme i a l’aposta per la república per davant de la monarquia, que defensa que comparteixen quatre de cada cinc catalans.