21.04.2022 - 13:05
|
Actualització: 21.04.2022 - 16:28
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit des de Madrid que el Catalangate no quedi impune, que hi hagi la màxima transparència i que s’assumeixin responsabilitats per l’espionatge, el més greu de la democràcia espanyola, ha dit. Amb un to similar a la compareixença de dimarts, ha exigit al govern espanyol que impulsi una investigació interna amb supervisió independent que determini amb exactitud qui han espiat, quines dades han pres, qui n’ha estat el responsable i per què ho ha fet. De la mateixa manera, considera que és un requisit indispensable que el congrés espanyol tracti l’escàndol d’espionatge en una comissió d’investigació. “Cal que s’assumeixen responsabilitats i no ens podem eternitzar”, ha dit, i ha afegit que no tolerarà que la solució del govern espanyol sigui deixar passar el temps.
Aragonès s’ha reunit avui amb els representants dels grups polítics del congrés i del senat espanyols espiats amb el programari Pegasus. S’ha trobat amb el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, la de Junts, Míriam Nogueras, el del PDECat, Ferran Bel, els diputats de la CUP Albert Botran i Mireia Vehí, la portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua, i el senador de Bildu Gorka Elejabarrieta. Posteriorment, ha tingut una altra reunió amb els representants d’Unides Podem Jaume Asens i Pablo Echenique i un contacte per telèfon amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban.
Pegasus o la indignació buida que estabilitza Espanya | Anàlisi d’Ot Bou
A banda de les reunions al congrés espanyol, on ha estat acompanyat per la delegada del govern a Madrid, Ester Capella, té previstes trobades amb diversos mitjans internacionals. Avui, Nogueras, Bel, i Botran oferiran una conferència de premsa on anunciaran noves iniciatives per a esclarir qui hi ha darrere del Catalangate.
Ahir, Unides Podem, ERC, Junts, el PDECat, la CUP, PNB, Bildu, Més País, Compromís i el BNG ja van registrar una petició al congrés per a obrir una comissió d’investigació sobre el cas d’espionatge que, com diu l’escrit, assenyala directament el govern espanyol.
Aquest matí, Aragonès s’ha expressat en termes similars en una entrevista a la Cadena Ser, on ha recordat que el CNI va comprar el programari Pegasus. A més, ha fet públic que les darreres hores havia intercanviat missatges amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i ha insistit que mentre no hi hagués una investigació seria mot difícil que ERC continués donant estabilitat al govern espanyol al congrés.
El govern espanyol, per la seva banda, nega cap actuació il·legal dels serveis secrets, però evita confirmar oficialment ni tan sols si el CNI disposa de Pegasus. La portaveu, Isabel Rodríguez, ha dit a TVE que el seu executiu col·laborarà amb la justícia perquè, diu, no tenen res a ocultar. És el mateix que va dir ahir la ministra de Defensa, Margarita Robles, de qui depèn el CNI: va retreure a Aragonès que ataqués el CNI sense tenir-ne proves i va posar en dubte la investigació de Citizen Labs que ha descobert el cas.