Aragonès diu que l’espionatge afecta la taula de diàleg i que la confiança en el govern espanyol és mínima

  • El govern de la Generalitat ha comparegut de forma conjunta com a reacció a la revelació per l'espionatge amb Pegasus · Aragonès ha reclamat a l'executiu espanyol que demostri el seu compromís amb la negociació política amb Catalunya

VilaWeb

Redacció

19.04.2022 - 17:49
Actualització: 19.04.2022 - 18:26

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que les relacions amb el govern espanyol havien quedat tocades per la revelació de l’espionatge en massa a dirigents independentistes i que, en conseqüència, la taula de diàleg i la comissió bilateral entre la Generalitat i el govern espanyol se’n veien afectades. “És imprescindible que es restauri aquesta confiança mínima. Si no, seria reunir-nos sense avançar”, i ha afegit que ara “les coses no poden continuar igual“. En concret, ha demanat al govern espanyol que impulsi una investigació independent que esbrini qui ha ordenat l’espionatge i la màxima col·laboració amb la comissió d’investigació que es farà al congrés espanyol. Fins que això no passi, ha dit que no es pot recuperar la normalitat en les relacions polítiques, però n’ha deixat fora qüestions com la preparació de la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern de 2030: “Són coses diferents i no tenen res a veure.”

Aragonès ho ha dit en una compareixença extraordinària amb el vice-president, Jordi Puigneró, i la resta del govern després d’una reunió en què han participat tots dos, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, el d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el secretari general d’Acció Exterior i Govern Obert, Lluís Baulenas. La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, no hi era perquè és de viatge oficial per l’Europa Central. Avui, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha dit que no tenien res a veure amb l’espionatge, però s’ha emparat en la llei de secrets oficials per no dir si el CNI feia servir el programa Pegasus o no.

El president de la Generalitat ha fet públic que havia demanat una reunió amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per tractar la qüestió i ha dit que la manera com reaccioni el govern espanyol respecte de l’espionatge determinarà les relacions polítiques a partir d’ara: “La confiança amb el govern de l’estat i les seves institucions és mínima. Es fa molt difícil confiar en algú que t’ha estat espiant i que ho fa per ampliar la causa general contra l’independentisme.” A partir d’ara, ha dit, la pilota és a la teulada del govern espanyol: “Qui ha de demostrar el seu compromís amb el procés de negociació no és el govern de Catalunya. Avui el que està en qüestió és el compromís del govern de l’estat. Cal que es resolgui per a poder avançar.” I sobre l’estat de la taula de diàleg, ha afegit: “No es tracta de fer una reunió per fer una reunió sinó que hi hagi les condicions mínimes per a poder avançar. El compromís que està en dubte no és el nostre.”

Ha afegit que activaran tots els mecanismes a escala internacional per denunciar-ho davant la Comissió Europea i les Nacions Unides, i ha recordat que només els estats poden fer servir Pegasus. “Som davant d’una operació d’estat contra representants d’institucions democràtiques en el cas d’espionatge mitjançant aquesta tecnologia més gran descobert fins ara”, ha dit.

El vice-president Puigneró ha dit que l’estat que espia la dissidència política és un estat que no accepta idees contràries. “Aquest govern ha acordat que no normalitzarà les relacions amb un govern repressor”, ha dit. Per això, ha exigit que també s’obri una investigació internacional i independent, que s’esclareixin els fets i que els responsables paguin pel que han fet. “Parlem d’un acte d’espionatge molt sofisticat, pràcticament indetectable, que només poden fer ús els estats i que té un cost elevadíssim”, ha dit. Segons les estimacions del govern, l’ús de Pegasus contra l’independentisme pot haver tingut un cost de 20 milions d’euros.

Segons que ha fet Puigneró, han encarregat a l’Agència Catalana de Ciberseguretat que investigui qui va espiar els dirigents independentistes i qui ho va ordenar, i ha anunciat que els membres del govern s’han compromès per treballar per la unitat d’acció independentista al congrés espanyol quant a les lleis que puguin afectar el ciberespionatge i la ciberseguretat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor