22.04.2023 - 10:06
|
Actualització: 22.04.2023 - 11:34
El Parc del Fòrum ha inaugurat la cinquantena edició de la Fira d’Abril de Barcelona, que se celebrarà fins a l’1 de maig. La Federació d’Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC) organitza l’esdeveniment amb la idea d’acostar la cultura andalusa als ciutadans. A l’acte inaugural hi han assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la batllessa de Barcelona i candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau; el ministre de la Presidència del govern espanyol, Félix Bolaños; i la presidenta del congrés espanyol, Meritxell Batet.
Hi havia la majoria de candidats a la batllia de Barcelona: Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Xavier Trias (Junts), Daniel Sirera (PP) i Ana Grau (Cs), a més de Colau. També hi havia els consellers Joesp González-Cambray, Joan Ignasi Elena, Manel Balcells i Gemma Ubasart. A més, hi havia altres dirigents polítics com Salvador Illa (PSC), Oriol Junqueras i Gabriel Rufián (ERC), Carlos Carrizosa (Cs) o Alberto Nuñez-Feijóo i Lorena Roldán (PP).
A la Fira d’Abril –que enguany ocuparà de nou uns 87.000 m²– hi haurà un centenar de casetes d’entitats, zones de restauració, espais comercials, atraccions i actuacions artístiques. Aquest any, com a novetat, s’han impulsat diverses iniciatives commemoratives com un nou logotip, un llibre que repassa la història de la fira –escrit per Jesús Conte–, i una exposició amb cartells i fotografies de diverses èpoques.
La Fira d’Abril se celebra anualment com un esdeveniment de trobada i germanor de la cultura andalusa. Com cada any hi haurà tres espais diferenciats: el Reial, on hi ha les casetes de les diferents entitats; l’Auditori petit: que farà de punt d’unió; i les Atraccions, que sota el nom de Carrer de l’Infern, n’agrupen més d’un centenar.
La fira tindrà un punt lila de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs amb informació i assessorament sobre violència de gènere. D’altra banda, i en col·laboració amb l’Associació Síndrome d’Asperger i la Federació Espectre Autista-Asperger, durant unes hores les atraccions no emetran música ni sirenes com a mesura de sensibilització i respecte cap a les persones amb autisme. El col·lectiu LGBTI manté el seu estand informatiu. Pel que fa a la representació política, disposaran de caseta el PSC, ERC, Vox i Cs.
Enguany s’aposta també per la sostenibilitat, amb gots i plats reutilitzables, així com una major implicació en el tractament dels residus o la recollida selectiva.
Discursos polítics
Un cop dins la Fira, els polítics han entrat a la carpa de la FECAC per oferir uns breus parlaments. La primera ha estat Colau, que ha dit que la Fira és un exemple de celebració de l’art i la cultura, i ha reiterat que Barcelona és la ciutat que és gràcies als andalusos i andaluses que van venir des de fa dècades.
Bolaños ha saludat en català dient “bona nit a tothom”, i ha continuat en castellà dient que “aquesta és la Catalunya que acull diferents llengües i accents”. El ministre ha conclòs que, quan acabi la festa, “cadascú treballarà per una Catalunya i una Espanya millor. Visca Catalunya i visca Espanya”.
Tot seguit, Aragonès ha destacat els 50 anys de la Fira, i ha insistit que sense el que ella representa, no s’entendria la Catalunya d’avui dia. “És una riquesa que hem de saber cuidar i que volem acompanyar”, ha sentenciat.
Finalment, Batet ha dit –en castellà– que la Fira és un referent que representa la diversió, el ball, la passió i la convivència. “És el més gran que tenim i ho hem de cuidar”.
També hi era el conseller de la Presidència d’Andalusia, Antonio Sanz, que ha clos el seu discurs al crit de “visca la Moreneta i visca la Mare de Déu del Rocío”, una al·lusió a la polèmica pel gag del programa de TV3 Està passant.