Aragonès, Colau, Bolaños i Batet inauguren plegats la Fira d’Abril de Barcelona

  • La majoria de candidats a la batllia de Barcelona, quatre consellers i Feijóo també hi han assistit

VilaWeb

ACN

22.04.2023 - 10:06
Actualització: 22.04.2023 - 11:34

El Parc del Fòrum ha inaugurat la cinquantena edició de la Fira d’Abril de Barcelona, que se celebrarà fins a l’1 de maig. La Federació d’Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC) organitza l’esdeveniment amb la idea d’acostar la cultura andalusa als ciutadans. A l’acte inaugural hi han assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la batllessa de Barcelona i candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau; el ministre de la Presidència del govern espanyol, Félix Bolaños; i la presidenta del congrés espanyol, Meritxell Batet.

Hi havia la majoria de candidats a la batllia de Barcelona: Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Xavier Trias (Junts), Daniel Sirera (PP) i Ana Grau (Cs), a més de Colau. També hi havia els consellers Joesp González-Cambray, Joan Ignasi Elena, Manel Balcells i Gemma Ubasart. A més, hi havia altres dirigents polítics com Salvador Illa (PSC), Oriol Junqueras i Gabriel Rufián (ERC), Carlos Carrizosa (Cs) o Alberto Nuñez-Feijóo i Lorena Roldán (PP).

A la Fira d’Abril –que enguany ocuparà de nou uns 87.000 m²– hi haurà un centenar de casetes d’entitats, zones de restauració, espais comercials, atraccions i actuacions artístiques. Aquest any, com a novetat, s’han impulsat diverses iniciatives commemoratives com un nou logotip, un llibre que repassa la història de la fira –escrit per Jesús Conte–, i una exposició amb cartells i fotografies de diverses èpoques.

La Fira d’Abril se celebra anualment com un esdeveniment de trobada i germanor de la cultura andalusa. Com cada any hi haurà tres espais diferenciats: el Reial, on hi ha les casetes de les diferents entitats; l’Auditori petit: que farà de punt d’unió; i les Atraccions, que sota el nom de Carrer de l’Infern, n’agrupen més d’un centenar.

La fira tindrà un punt lila de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs amb informació i assessorament sobre violència de gènere. D’altra banda, i en col·laboració amb l’Associació Síndrome d’Asperger i la Federació Espectre Autista-Asperger, durant unes hores les atraccions no emetran música ni sirenes com a mesura de sensibilització i respecte cap a les persones amb autisme. El col·lectiu LGBTI manté el seu estand informatiu. Pel que fa a la representació política, disposaran de caseta el PSC, ERC, Vox i Cs.

Enguany s’aposta també per la sostenibilitat, amb gots i plats reutilitzables, així com una major implicació en el tractament dels residus o la recollida selectiva.

VilaWeb
VilaWeb

Discursos polítics

Un cop dins la Fira, els polítics han entrat a la carpa de la FECAC per oferir uns breus parlaments. La primera ha estat Colau, que ha dit que la Fira és un exemple de celebració de l’art i la cultura, i ha reiterat que Barcelona és la ciutat que és gràcies als andalusos i andaluses que van venir des de fa dècades.

Bolaños ha saludat en català dient “bona nit a tothom”, i ha continuat en castellà dient que “aquesta és la Catalunya que acull diferents llengües i accents”. El ministre ha conclòs que, quan acabi la festa, “cadascú treballarà per una Catalunya i una Espanya millor. Visca Catalunya i visca Espanya”.

Tot seguit, Aragonès ha destacat els 50 anys de la Fira, i ha insistit que sense el que ella representa, no s’entendria la Catalunya d’avui dia. “És una riquesa que hem de saber cuidar i que volem acompanyar”, ha sentenciat.

Finalment, Batet ha dit –en castellà– que la Fira és un referent que representa la diversió, el ball, la passió i la convivència. “És el més gran que tenim i ho hem de cuidar”.

També hi era el conseller de la Presidència d’Andalusia, Antonio Sanz, que ha clos el seu discurs al crit de “visca la Moreneta i visca la Mare de Déu del Rocío”, una al·lusió a la polèmica pel gag del programa de TV3 Està passant.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor