Diversos països àrabs i islàmics trenquen relacions amb Catar pel seu suport al gihadisme

  • Diverses aerolínies ja han anunciat que suspenen el vols a l'emirat · Les tensions entre Catar i els seus veïns fa temps que s'arrosseguen

VilaWeb
Redacció
05.06.2017 - 10:00
Actualització: 05.06.2017 - 11:53

Països del món islàmic i àrab han sacsejat la política internacional en trencar relacions amb Catar pel seu suport al gihadisme. Els primers a fer el pas han estat els governs pròxims al Golf: Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units (EAU), Bahrain, Egipte i el Iemen. Posteriorment s’hi han afegit països com Líbia i les illes Maldives.

El ministeri d’Afers Estrangers de Catar ha rebutjat la decisió, que considera ‘injustificada’. Tanmateix, ha assegurat que la mesura no afectarà les vides dels ciutadans i residents a l’emirat.

El trencament de relacions suposa la ruptura de qualsevol mena de contacte amb Catar. Diverses aerolínies ja han anunciat que suspenen els seus vols a Doha i s’espera també un blocatge en el trànsit marítim. Catar també ha estat expulsat de la coalició que encapçala l’Aràbia Saudita en la guerra del Iemen.

Les tensions entre l’emirat i diversos països del Golf s’han deteriorat els últims dies després de la publicació, per part de l’agència QNA, d’unes declaracions de l’emir que criticava la postura dels seus veïns contra l’Iran. A més, també comentava les tensions que existeixen amb els EUA. Poc després, QNA va denunciar que havia patit un atac informàtic i va negar la veracitat del teletip informatiu. Tanmateix, mitjans de comunicació de l’Aràbia Saudita i els EAU es van fer ressò de les suposades declaracions.

El govern de Doha va criticar durament aquestes publicacions per considerar-les falses. Aràbia Saudita, els EAU, Egipte i Bahrain van respondre blocant l’accés a diversos mitjans de Catar, entre ells la cadena Al Jazira.

Aquest és l’últim episodi d’una tensió que fa temps que dura. El 2014, els països del golf van criticar l’emirat per donar suport encobert als germans musulmans, especialment a Egipte. Aquell afer va acabar amb la retirada temporal d’ambaixadors.

El secretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson, ha fet un comunicat públic assegurant que la decisió d’aïllar diplomàticament Catar no afectarà la lluita contra el gihadisme. De totes maneres, ha demanat a tots els països del Golf que solucionin les seves diferències i ha assegurat tot el possible per a mediar entre els estats.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor