15.09.2017 - 16:32
El Piromusical començarà amb un minut de silenci per l’atemptat amb l”Imagine’ de Lennon
BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)
La festa major de Barcelona, La Mercè, d’aquest any tindrà lloc del 22 al 25 de setembre i serà la més descentralitzada fins al moment, amb escenaris en cinc dels deu districtes de la ciutat, i comptarà amb mesures de seguretat extraordinàries, després dels atemptats a la Rambla i Cambrils (Tarragona) del 17 d’agost.
“És la primera vegada que s’haurà descentralitzat tant, i s’ha fet sobretot en barris i districtes que volem que se sentin més prop de la celebració popular”, ha destacat aquest divendres en roda de premsa el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Collboni, que ha explicat que s’incorporen com a nous espais el Parc Central de Nou Barris i el de Sant Martí.
Així, hi haurà activitats en Nou Barris, Sant Martí, Sant Andreu –manté el Parc de la Trinitat–, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella, en què es recuperaran espais, com la plaça Reial, amb concerts d’Havaneres, la rambla del Raval, amb escenaris del Barcelona Acció Musical (BAM) i el passeig Lluís Companys, on se situava la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que passarà a octubre, per “esponjar espais” i desconcentrar el parc de la Ciudatella.
La descentralització de la Mercè ha implicat un pressupost d’uns 300.000 euros dins del global de la festa major, que ascendeix als 3,3 milions, ha explicat Collboni, acompanyat per la tinent d’alcalde i regidora de Nou Barris, Janet Sanz, el gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub), Valentí Oviedo, i la directora de Programes Culturals de l’Icub, Rosa Mach.
Sanz ha celebrat que s’obrin “noves centralitats fora dels escenaris clàssics” de la festa, i ha destacat que Nou Barris té un teixit cultural molt potent encara que sovint desconegut, i que és un tresor que ha de preservar i potenciar.
Collboni ha descartat detallar les mesures de seguretat per “no donar cap informació a qui tingui un mal pensament”, però ha assegurat que els ciutadans poden estar tranquils perquè la Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra i Policia Portuària —pels actes que tenen lloc al Port de Barcelona– treballen de forma coordinada en aquestes mesures.
Les mesures de seguretat només es comunicaran si afecten la mobilitat i la circulació, i no han obligat modificar la programació que estava prevista, però sí el Piromusical, ja que començarà amb un minut de silenci amb bengales i l”Imagine’ de John Lennon: “Que vulguem recuperar la festa i la normalitat no significa que no tinguem un record” per a les víctimes.
El pregó de la festa major tindrà lloc el divendres 22 de setembre i anirà a càrrec de la filòsofa Marina Garcés, que donarà el tret de sortida de la festa major, que inclourà com cada any activitats tradicionals, com la Diada Castellera: aquest any es farà la històrica amb colles convidades el dissabte, i el diumenge hi haurà la de les colles de la ciutat.
REYKJAVÍK, CIUTAT CONVIDADA
La presència de Reykjavík, la ciutat convidada d’aquesta edició, en el Mercè Arts al Carrer (MAC Festival) anirà a càrrec del músic Halldor Mar; el volcà gegant de Terra Forma, d’Ingcar Bjorn; la ‘performance’ de la Milkywhale; projeccions de paisatges islandesos, i la participació de Sigga Sofia al Festival Pirotècnic.
El BAM inclourà vuit propostes musicals de Reykjavík entre els diversos concerts que té previstos durant les festes, fet que conforma una oferta musical que inclourà el concert ‘Rumberos, suban al escenario’ –previst en el Festival Grec però que es va cancel·lar per pluja– per homenatjar la rumba del 1992 en els 25 anys dels Jocs Olímpics.