Comença l’horari d’hivern i el rellotge s’endarrereix una hora

  • Segons un estudi de la CE, aquesta mesura té impactes positius sobre sectors com l'energètic, el transport, les comunicacions, la seguretat viària o les condicions de treball

VilaWeb

Redacció

26.10.2017 - 13:02
Actualització: 29.10.2017 - 01:02

Aquesta matinada el rellotge s’ha endarrerit una hora a les tres del matí, que ha passat a ser les dues, amb l’entrada en vigor de l’horari d’hivern que estableix la directiva europea. Tots els països de la Unió Europea -de forma harmonitzada- adoptaran aquest horari d’hivern i posaran fi així al període de set mesos de l’horari d’estiu per al 2017. Segons un estudi de la Comissió Europea, aquesta mesura té impactes positius no només en l’estalvi energètic, sinó també sobre altres sectors com el transport, les comunicacions, la seguretat viària o les condicions de treball, els estils de vida, la salut, el turisme o l’oci. El canvi horari es remunta als anys setanta, quan es va produir la primera crisi del petroli i alguns països van decidir avançar els seus rellotges per poder aprofitar millor la llum natural del sol i reduir així el consum d’electricitat en il·luminació.

La diferenciació entre l’horari d’estiu i el d’hivern, que es posa en pràctica a uns 80 països de tot el món, es va iniciar de forma habitual el 1974 com a mesura d’estalvi davant de l’encariment del petroli i, per tant, de l’energia. La Comissió Europea es responsabilitza d’harmonitzar els canvis horaris a Europa, i actualitza i renova aquesta norma, si s’escau, cada cinc anys.El canvi horari i la seva finalització ve marcat per la directiva europea 2000/84/CE, relativa a les disposicions sobre l’hora d’estiu. La normativa obliga a aplicar un règim horari d’estiu i un calendari comú per les dates i hores a les quals ha de començar i acabar l’horari en tots els estats membre. La directiva no preveu la possibilitat que un estat membre no apliqui el règim de l’hora d’estiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor