Els rellotges s’hauran d’avançar una hora la matinada de diumenge

  • La mesura pretén maximitzar l'aprofitament del sol com a font lumínica

VilaWeb

ACN

23.03.2018 - 11:52
Actualització: 24.03.2018 - 21:05

La matinada del diumenge, 25 de març, el rellotge s’haurà d’avançar una hora a les dues de la matinada, que seran les tres, amb l’entrada en vigor de l’horari d’estiu que estableix la Directiva Europea. Aquest canvi, que inicia el període de set mesos d’horari d’estiu per al 2018, pretén adaptar l’horari a la llum del dia, de manera que es maximitzi l’aprofitament del sol com a font lumínica.

La pràctica d’endarrerir el rellotge una hora a l’hivern i avançar-lo a l’estiu es va generalitzar de manera desigual a partir del 1974 en produir-se la primera crisi del petroli. Com a resposta, alguns països van decidir d’avançar els rellotges per poder aprofitar més la llum del sol i, per tant, consumir menys electricitat en la il·luminació. En total l’apliquen una vuitantena de països d’arreu del món.

Segons un comunicat del departament d’Empresa i Coneixement, avui en dia, la millora de les tecnologies d’il·luminació, amb solucions més eficients com les llums LED, ha minimitzat l’impacte del canvi d’hora sobre el consum d’energia. En aquest sentit, el Parlament Europeu va demanar el mes de febrer un informe a la Comissió Europea per decidir si el canvi horari ha de continuar els anys vinents.

L’energia del sol, que ha estat la protagonista d’aquesta mesura d’estalvi energètic, es pot utilitzar també per produir energia elèctrica a les llars i a les empreses. Aquest és el motor de la transició cap a un model energètic net i distribuït que ja funciona a alguns països i que ja ha començat a Catalunya arran de l’aprovació del Pacte Nacional per a la Transició Energètica i de la Llei del Canvi Climàtic, amb mesures concretes com la promoció de l’autoconsum solar fotovoltaic i l’afavoriment de la mobilitat elèctrica.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor