Aquella vella condescendència

  • «No: no tornaré a explicar l'evidència, que les dones, quan escrivim, som bèsties i som tendres, que parlem dels sentiments i dels fets crus, que ho fem amb frases curtes o amb subordinades, amb redundàncies, barroquismes, amb punxes, que evoquem temes universals i qüestions autoreferencials»

Núria Cadenes
15.03.2017 - 22:00
Actualització: 16.03.2017 - 12:08
VilaWeb

Hi ha temes que semblen superats, que volem que estiguin superats: la bona intenció i les ganes d’avançar i l’empenta aquesta del canvi de segle i de mil·lenni (encara són joves, encara hi podem creure, tot està per fer i etcètera) ens insten a arxivar-los al calaix de l’aigua passada. I vivim com si fos així. El món gira i ho fa endavant. En espiral, la humanitat progressa. A còpia de batalles i de cordes tibades, però progressa.

Fins que, un dia, una casualitat, una frase llegida al vol, una altra en idèntic sentit, encenen les alarmes. I penses que com pot ser i llances improperis al vent i et descobreixes a punt de tornar a fer el mateix article que ja es deu haver escrit mil vegades, amb els arguments que ja donaves per coneguts i assimilats i normalitzats.

I frenes.

No: no tornaré a explicar l’evidència, que les dones, quan escrivim, som bèsties i som tendres, que parlem dels sentiments i dels fets crus, que ho fem amb frases curtes o amb subordinades, amb redundàncies, barroquismes, amb punxes, que evoquem temes universals i qüestions autoreferencials, que bastim trames complexes o estructures d’aparença simple, que ho fem bé o malament o regular, en fi, exactament igual com podríem dir dels homes, que, quan escriuen, són bèsties i són tendres, que parlen dels sentiments i dels fets crus, que ho fan amb frases curtes o amb subordinades, amb redundàncies, barroquismes, etc.

He dit que no ho faria i no ho faré. No cal. No vull anar voltant sobre les mateixes històries, només perquè el vell masclisme ara provi de tornar a mostrar les orelletes (simple tendrum pelat i fred), disfressat de dandi o de jove promesa mai complerta o de jo què sé. Amb aquella condescendència tronada de sempre: les dones, que necessiten convertir en literatura qualsevol fet de la seva vida diu, si fa no fa. Coses per l’estil. I tan tan antigues. Perquè tothom sap que menjar-se una magdalena és un afer universal. En fi. Però ara sembla que deixar-les anar, caca, cul, hagi de ser la nova moda. A un cantó, la moralina del que ha des ser políticament correcte. A l’altre, la suposada provocació de vella consigna. Anem aviats.

(L’any 2015 es va publicar un informe de títol explícit: ‘El gènere als nostres premis literaris‘. És interessant. L’acompanya un annex que ho és tant o més. A diverses veus, un grapat d’escriptores hi responen sobre discriminacions i displicències. Feu-hi un cop d’ull, si us plau. Hi ha un bon feix d’afirmacions inoblidables. Com ara aquesta, de la Núria Perpinyà: ‘Si la Dolors Miquel fos un home seria el poeta més important de la nostra generació. Però no ho és perquè és una dona i en lloc d’admirar-la, se la tem.’)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor