Cap dels migrants de l’Aquarius no ha pogut regularitzar la seva situació en dos anys

  • Denuncien que se senten oblidats i que, com són en situació irregular, no han pogut accedir als ajuts pel coronavirus

VilaWeb
EFE
15.06.2020 - 16:34
Actualització: 15.06.2020 - 16:37

Els migrants que van arribar amb el vaixell Aquarius continuen sense papers gairebé dos anys de la seva arribada a València. Denuncien que se senten ‘oblidats’ perquè encara no tenen la regularització que els van prometre per a poder ‘treballar legalment’ i tenir ‘una vida digna’. Així ho ha indicat a EFE el president de l’associació Aquarius Supervivents 2018, Moses Von Kallon, que ha criticat que van ser usats ‘políticament’ per a després ser oblidats i quedar-se sense ajuda per a regularitzar la seva situació. Segons que ha dit, no hi ha ningú que hagi aconseguit la regularització.

L’Aquarius va desembarcar en el port de València el 16 de juny de 2018 amb 629 persones rescatades a aigües líbies, la majoria sudanesos i nigerians. ‘Ens van deixar entrar perquè els convenia políticament però ara ens han oblidat’, ha assegurat Von Kallon, que ha afegit que la pandèmia del coronavirus ha agreujat la seva situació i que ni tan sols han pogut demanar ajudes perquè són en situació irregular. ‘Volem treballar legalment, no com a il·legals’, ha dit. Sense aquests papers, no han pogut ‘ni demanar una ajuda per al lloguer ni cap ajuda per a res pel coronavirus’.

Durant divuit mesos van tenir ajuda d’advocats però denuncia que ara ja no, pel que veuen ‘molt complicat’ poder regularitzar la seva situació: ‘Pensàvem que ens ajudarien a aconseguir treball, però al cap d’un any i mig ens hem quedat sense l’ajuda.’ Von Kallon que els regularitzin i diu que no poden continuar així. ‘Volem treballar legals, no il·legals, i volem tenir una vida digna, no viure al carrer’, ha afegit.

Segons el seu punt de vista, si els migrants que van arribar al port de València haguessin estat d’Europa o Amèrica, ‘el govern els hauria ajudat a aconseguir els documents, però a nosaltres no perquè som negres, som africans’, ha criticat.

Moses Von Kallon ha recordat que l’afroamericà George Floyd ‘va dir que no podia respirar’, crítica que comparteixen: ‘Volem viure i volem treball, però no podem respirar’.

Dimecres l’associació farà una conferència de premsa per a fer balanç de la situació dels migrants dos anys després i presentar l’acció reivindicativa que, amb motiu del Dia Internacional del Migrant el dissabte, faran a València.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor