Les universitats projecten 12 graus, 35 màsters universitaris i 5 programes de doctorat nous a Catalunya

  • Govern i universitats donen llum verda a la segona fase del Programa MIF i a crear un grup de treball per analitzar els estudis de Medicina

VilaWeb

ACN

24.04.2019 - 17:44
Actualització: 24.04.2019 - 18:49

La Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), integrada per representants del govern i de les dotze universitats catalanes, ha aprovat avui l’oferta inicial de titulacions universitàries de grau, màster i doctorat per al curs 2020-2021.

L’oferta aprovada inclou 12 graus, 35 màsters universitaris i 5 programes de doctorat que han rebut l’autorització per començar el procés de verificació. Juntament amb aquests títols de nova creació, també hi ha altres 18 casos que inicien l’acreditació provinents d’estudis extingits. En la reunió, la Junta també ha acordat impulsar una segona fase del Programa MIF i crear un grup de treball conjunt per analitzar i millorar els estudis de Medicina.

A l’hora d’elegir els projectes presentats per les universitats, el màxim òrgan d’ordenació universitària a Catalunya ha tingut en compte que responguin a criteris de singularitat, ocupabilitat, internacionalització i qualitat de la docència. També ha apostat per aquelles propostes que posen al capdavant un equip acadèmic consolidat. En aquest sentit, destaca el creixement de l’oferta interuniversitària (14 titulacions), així com de nous màsters universitaris Eramus Mundus i impartits íntegrament en anglès.

Pel que fa a l’oferta de graus, enguany només s’han programat inicialment 2 nous graus de 180 crèdits. El secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, ha reiterat els obstacles que els graus de 180 crèdits estan trobant en el Consell d’Universitats. Grau ha lamentat les restriccions que afecten que els afecten. ‘El marc legal és molt rígid i no entenc perquè no pot haver-hi graus de 3 i 4 anys amb el mateix nom si aquesta restricció no existia en les antigues llicenciatures que podien ser de 4 o de 5 anys’. A més, el secretari ha afegit que ‘no és una qüestió de 3+2 o de 4+1’ sinó de flexibilitat i ha defensat que ‘caldria avançar cap a graus de 180 crèdits d’abast professionalitzador més immediat amb una formació dual, que donin resposta a les necessitats del teixit productiu o, fins i tot, de graus directament continuadors d’un cicle formatiu superior’.

Segons ha apuntat el secretari d’Universitats i Recerca, la comissió de verificació i acreditació del Consell d’Universitats –l’últim pas per poder impartir una titulació– ha desestimat quatre graus de 180 crèdits d’universitats catalanes programats per al curs vinent 2019-2020 i que tenien l’informe favorable de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU).

Segona fase del Programa MIFPel que fa a la segona fase del Programa de Millora i Innovació en la Formació de Mestres (MIF), l’acord de la Junta del CIC inclou el nomenament del doctor Jaume Ametller, professor agregat Serra Hunter de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona (UdG), com a responsable de la coordinació del Programa MIF durant el període 2019-2023. La segona fase té com a prioritat millorar l’impacte dels resultats de les actuacions de diagnosi desenvolupades en el primer període. Així, aquesta nova etapa focalitzarà el treball que es durà a terme a l’entorn de quatre eixos prioritaris que afecten al accés als graus universitaris, al transcurs de l’etapa universitària dels graus, i a l’accés a la professió docent dels mestres recents graduats.

La formació universitària dels graus en Medicina

D’altra banda, la constitució del Grup de Treball per a la Millora en la Formació dels Estudis de Grau en Medicina, té com a l’objectiu de debatre, reflexionar i donar resposta a les necessitats i reptes emergents en l’àmbit de la salut. Aquest grup neix en el marc del Fòrum de Diàleg Professional, impulsat des del Departament de Salut i en el qual participa el sistema universitari, que va identificar 17 reptes a tenir en compte, a curt i a mig termini, en la configuració i el desenvolupament de les diferents professions sanitàries a Catalunya.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor