10.07.2016 - 01:14
|
Actualització: 10.07.2016 - 13:49
El partit que sorgirà avui com a successor de Convergència Democràtica de Catalunya aposta per la creació d’una república catalana independent. Aquesta ha estat una de les decisions de la llarguíssima jornada de dissabte, marcada pel rebuig dels noms proposats pel nou partit i la polèmica sobre el tàndem presidencial que proposa Artur Mas.
Mas, ja ben entrada la nit, ha proposat que un president i un vicepresident, home i dona amb rols intercanviables, pilotin el nou partit. Ara bé, si bé els últims dies havia apostat perquè estigués a mig camí entre una presidència representativa i executiva, Mas ha explicitat que aquesta presidència tindrà funcions de coordinació, però no executives. Això facilitaria un acord perquè ser president o vicepresident fos compatible amb un càrrec institucional, el que permetria que Neus Munté pogués aspirar a fer tiquet amb Mas.
Al marge d’aprovar aquesta fórmula presidencial, també ha tirat endavant la proposta d’una direcció de dotze membres amb un coordinador general. Les candidatures es votaran en bloc però estaran desbloquejades. S’hauran d’especificar les funcions de cada persona. Si un candidat no obté més del 50% del total de vots que té la seva llista haurà de ser substituït pel coordinador general i tornat a votar. A més, s’ha decidit que l’organització del partit tingui cinc nivells —l’assemblea (que es reunirà cada dos anys), consell nacional, comitè nacional, direcció i presidència— i s’ha donat llum verda a les primàries amb llistes obertes i desbloquejades.
Pel que fa al règim d’incompatibilitats s’ha apostat perquè la nova direcció executiva tingui ‘dedicació preferent’ pel partit: no podran ostentar alts càrrecs institucionals, però si ser diputats (parlament, congrés espanyol i europarlament). Tanmateix, el Consell Nacional es reservarà el dret a fer excepcions, si s’aprova per una majoria de dos terços. Els mandats, excepte en l’àmbit municipal, es limitaran a vuit anys.
També s’ha aprovat la proposta de la ponència ideològica perquè el nou partit sigui independentista, i no pas sobiranista com ara, a més de defensar la república com a forma política del nou estat. A la base fundacional no s’hi inclou la DUI perquè s’entén que és un instrument polític, en comptes d’un element ideològic. El nou partit no descarta la via unilateral, però abans de fer-ne ús esgotaran totes les vies legals.