31.03.2016 - 22:00
|
Actualització: 31.03.2016 - 22:22
L’April Fools’ Day de fa quaranta anys (el dia de les innocentades anglosaxó) és curiosament la data de fundació d’Apple, una empresa informàtica cridada a marcar tendència i que ha esdevingut, quaranta anys després, el fabricant d’ordinadors més veterà i el gegant empresarial de més capitalització borsària del planeta, amb permís de Google.
El mite diu que l’1 d’abril de 1976 Steve Jobs, Steve Wozniak i Ron Wayne van fundar Apple Computer al garatge de la família del primer a Los Altos (Califòrnia). L’objectiu era produir i vendre l’ordinador personal Apple I, que havia dissenyat el segon. El tercer cofundador, Wayne, es va encarregar d’escriure’n el manual d’instruccions i va dissenyar-ne el primer logotip (Isaac Newton sota una pomera), abans de desvincular-se de la companyia amb la venda del seu paquet d’accions… per 800 dòlars.
El primer gran cop d’efecte de la jove empresa va ser l’any següent, el 1977, amb el llançament de l’Apple II, un aparell que va transformar un petit fabricant en un nom important de la indústria informàtica i, de retruc, va ajudar a popularitzar els ordinadors personals. Però la marca de la poma no va passar definitivament a ésser sinònim de disseny i qualitat fins el 1984, amb la línia d’ordinadors Macintosh, presentats amb un anunci televisiu emès durant la Super Bowl i que ha passat a la història de la publicitat.
L’entrada de Mac al mercat també va representar, paradoxalment, la sortida de Steve Jobs d’Apple, després d’una lluita de poder amb John Sculley, ex-president de Pepsi. Mentre la companyia començava una llarga travessada pel desert que la va portar quasi a la desaparició, Jobs va vehicular la seva creativitat i empenta en dues companyies noves: l’estudi d’animació Pixar, des del 2006 en mans de Walt Disney, i el fabricant d’ordinadors NeXT Software, amb què Tim Berners-Lee va inventar el web i que fou comprat el 1996… per Apple.
Aquesta última compra va representar la tornada de Jobs a l’empresa, que va revolucionar de cap a peus fent-hi caure el terme ‘Computer’ del nom i convertint-la en la referència que és actualment. Al costat del jove dissenyador anglès Jony Ive, Jobs va començar a llançar nous productes en molts terrenys amb el prefix ‘i-‘ que han marcat tendència, en disseny i innovació: els coloristes ordinadors iMac (1998), el reproductor iPod (2001), el servidor de música en línia iTunes (2003), el telèfon iPhone (2007) i la pissarreta iPad (2010). Aquesta progressió es podia haver tallat de soca-rel el 2011, amb la mort de Jobs a causa d’un càncer de pàncrees, però s’ha mantingut amb el nou president Tim Cook amb productes com l’Apple Watch (2015).
En ocasió del quarantè aniversari, Apple ha publicat un bonic vídeo amb els conceptes i noms clau de l’empresa en quaranta segons:
https://www.youtube.com/watch?v=mtY0K2fiFOA