Apple s’afegeix a la intel·ligència artificial generativa, sense incloure-hi el català d’entrada

  • L’Apple Intelligence s’instal·larà de franc als dispositius de la companyia i serà la primera aplicació en massa de la intel·ligència artificial generativa
  • De moment, tan sols en anglès i és una incògnita si acabarà incorporant la nostra llengua

VilaWeb
L’Apple Intelligence durà incorporat el ChatGPT per a millorar els seus resultats.
Marc Belzunces
15.06.2024 - 21:40
Actualització: 15.06.2024 - 21:52

Tothom ho esperava. Després de les presentacions de Microsoft i Google dels seus plans per a incorporar la intel·ligència artificial generativa als seus productes, Apple estava obligada a afegir-se a una cursa que marcarà els pròxims anys del sector informàtic. Fins ara, els directius de la companyia de la poma es defensaven dient que els seus dispositius fa temps que incorporen desenes de models d’aprenentatge automàtic i xarxes neuronals, per a tasques com ara fer fotografies. O l’assistent Siri, presentat el 2011. Tanmateix, amb l’aparició del ChatGPT d’OpenAI el sector va engegar una cursa per a relacionar-nos amb els dispositius amb un llenguatge natural que deixava en evidència les mancances de l’assistent de Siri i que feia que els consumidors no relacionessin Apple amb la intel·ligència artificial generativa. Per aquest motiu, la companyia ha creat la marca “Apple Intelligence”, mentre desenvolupa a correu-cuita models nous per a generar text i imatges a l’estil dels models GPT d’OpenAI o Gemini d’AI. Tanmateix, Apple va un pas més enllà i vol centrar-se en la privadesa, una de les preocupacions principals de molta gent en relació amb la intel·ligència artificial. Una altra novetat és que permetrà executar models d’intel·ligència artificial d’unes altres companyies, començat pel ChatGPT, amb què Apple ha signat un acord.

La intel·ligència artificial integrada a les aplicacions d’ús diari

Tal com us explicàvem fa uns quants dies, el ChatGPT, la màxima referència dins el sector, és una eina molt potent i que ens pot ser útil per a escriure texts i generar imatges, també en català. Però també us apuntàvem que el seu defecte principal era que no estava integrat a les aplicacions que fèiem servir diàriament. Cal enganxar el text i les imatges entre el ChatGPT i el programari que fem servir, i això ho fa força incòmode. Apple, que sempre ha pensat en la usabilitat, malgrat que a vegades pren decisions polèmiques que no agraden a molts usuaris, ha fet el pas necessari per a popularitzar l’ús de la intel·ligència artificial generativa: integrar-la dins les aplicacions principals. Per fer-ho possible, ha creat una capa de programació específica integrada dins el sistema operatiu perquè els seus programes vagin a cercar allà l’Apple Intelligence. Aquesta capa també pot ser emprada per les aplicacions d’uns altres desenvolupadors, que a partir d’ara podran integrar Apple Intelligence als programes.

La primera aplicació en què es notarà un abans i un després serà a Apple Mail, el gestor de correu. En escriure un correu solament caldrà seleccionar el text i Apple Intelligence ens proporcionarà unes quantes opcions. La primera serà la correcció de les faltes d’ortografia, la gramàtica i l’estructura de les frases. Això és una millora notable, perquè fins ara els programes tan sols ofereixen correcció ortogràfica i, si es vol la gramatical de manera integrada, cal recórrer a productes de pagament com ara Grammarly, en el cas de l’anglès. A partir d’ara no caldrà pagar per aquests serveis, els usuaris els tindran de franc i integrats. Una altra novetat és que Apple Intelligence ens permetrà de canviar el to del text que hàgim escrit a un to més amigable, professional o concís. També ens permetrà de fer un resum esquemàtic d’allò que hàgim escrit, ressaltar-ne els punts clau i fer-ne una taula o una llista. És un detall, marca de la casa, que solament ens permeti de fer aquestes accions concretes, quan a la intel·ligència artificial li podem demanar moltes coses més. Apple destil·la les accions que entén més comunes per no causar una dispersió excessiva, poder centrar-se en la millora d’aspectes acotats, però també per evitar problemes sabuts com ara les “al·lucinacions”.

Amb l’Apple Intelligence hi haurà disponible de franc la correcció gramatical dels texts i podrem canviar-ne l’estil de redacció, fer-ne resums o obtenir-ne els punts clau, entre més opcions.
Amb l’Apple Intelligence hi haurà disponible de franc la correcció gramatical dels texts i podrem canviar-ne l’estil de redacció, fer-ne resums o obtenir-ne els punts clau, entre més opcions.

En tot cas, aquestes eines de text són habituals en la intel·ligència artificial generativa, però Apple Intelligence tindrà la responsabilitat de ser la primera aplicació pràctica en massa d’aquesta nova tecnologia. Una altra de les aplicacions pràctiques serà la de generació d’imatges, que fins ara per a la majoria d’usuaris era una anècdota dins el ChatGPT i serveis equivalents, sense una aplicació pràctica, més enllà de perfils professionals molt concrets. Apple Intelligence aplicarà la generació d’imatges amb intel·ligència artificial a la generació d’emoticones personalitzades, que la companyia anomena Genmoji. Ara tan sols cal que li demanem a Apple Intelligence que ens creï una emoticona d’un dinosaure en una taula de surf, així mateix, amb llenguatge natural, i ho farà immediatament. També pot accedir a les nostres fotografies i generar una emoticona a partir de les fotografies dels nostres amics o familiars, convertits en astronautes o qualsevol altra cosa que se’ns acudeixi.

Una altra opció serà l’Image Playground (Parc d’Imatges) per crear imatges de pressa, especialment a l’aplicació Missatges d’Apple. Podrem demanar-li la imatge d’un gat vestit de xef o el paisatge d’una ciutat vist d’un balcó. I ens la mostrarà en tres estils: animació, il·lustració i esbós. D’aquesta manera, Apple evita maldecaps, com ara la creació d’imatges realistes de persones que tinguem a la nostra biblioteca de fotografies. Les imatges creades amb el Playground són identificades de seguida com a dibuixos amb ressemblança artística a aquestes persones, però sense voler suplantar-les de manera realista. Ara podrem fer la imatge artística d’un amic bufant espelmes d’un pastís d’aniversari o fer de la nostra mare una superheroïna (com, de fet, ho són totes).

On el resultat pot ser més espectacular és a l’aplicació d’anotacions d’Apple, especialment amb l’iPad i l’Apple Pencil. Si hem pres apunts i hem fet un dibuix en un costat, com ara l’esbós d’una catedral, ara només caldrà que el seleccionem perquè Apple Intelligence detecti que és una catedral i el substitueixi per un dibuix artístic de molta més qualitat. De fet, no caldrà ni que fem l’esbós, li podem demanar que dibuixi directament una catedral. Totes aquestes funcionalitats de moment seran a les aplicacions natives d’Apple, però els desenvolupadors d’uns altres programes també podran incorporar-les. És d’esperar que ho facin progressivament ara que Apple ja ha posat a disposició dels programadors les eines tècniques necessàries.

Ara Apple ens permetrà de crear emojis dels nostres amics i familiars.

Ara Apple ens permetrà de crear emojis dels nostres amics i familiars.

Siri finalment esdevindrà l’assistent que Apple havia pensat?

Amb els exemples anteriors, Apple cobreix la generació de text i imatge. Però la intel·ligència artificial generativa també se centra en la veu. Els californians van innovar el 2011 amb Siri, el primer assistent de veu per a les masses. Tanmateix, Siri no ha acabat mai de complir les expectatives que n’esperaven. Un dels efectes del ChatGPT és que ha deixat en evidència les fortes limitacions de l’assistent de veu d’Apple, perquè l’ha superat fàcilment. Ara Siri, gràcies a Apple Intelligence, incorpora els models de llenguatge natural de la intel·ligència artificial generativa, i les converses seran molt més semblants a les que mantenim amb un humà. Podrem corregir-nos sobre la marxa i Siri recordarà les frases anteriors, sense necessitat de tornar-li a repetir la mateixa informació si volem aprofundir o matisar alguna de les respostes i preguntes. Amb l’avantatge que és integrat al sistema operatiu i li podrem demanar que ens creï alarmes o esdeveniments a l’aplicació Calendari d’una manera molt més natural, més humana.

El nou Siri intel·ligent també podrà posar en context la informació continguda al mòbil. Així, per exemple, si tenim fotografies de la mare, no caldrà que li diguem qui és, Siri sabrà a qui ens referim quan diguem “mare”. Una novetat també serà que ara podem escriure a Siri, per si no volem que ningú ens senti. A més, si disposem d’uns auriculars AirPods, podrem moure el cap per dir “sí” o “no” a les preguntes de Siri sense obrir boca. Una altra de les aplicacions d’Apple Intelligence serà la priorització de les notificacions a la pantalla de l’iPhone: posarà les més importants per a nosaltres a dalt de tot. Com ara les dels nostres familiars, o la d’aquell projecte de feina que és urgent. I a l’aplicació de fotografies, ara li podem demanar de manera natural que creï àlbums animats sense haver de remenar entre centenars o milers d’imatges que puguem tenir al nostre iPhone.

Amb l’Apple Intelligence podrem obtenir dibuixos de gran qualitat a partir d’una petició escrita, o d’esbossos que hàgim fet dins els documents.
Amb l’Apple Intelligence podrem obtenir dibuixos de gran qualitat a partir d’una petició escrita, o d’esbossos que hàgim fet dins els documents.

Privadesa, un aspecte clau

Un dels aspectes que preocupa més els usuaris i molts experts és el de la privadesa. La intel·ligència artificial generativa necessita analitzar grans quantitats d’informació en forma de text, àudio, imatges i vídeos per establir els models predictius. Així, ChatGPT per defecte agafa tot el text que hi escrivim per millorar els models, tot i que és una opció que podem desactivar a les opcions (als comptes de pagament d’empresa és desactivada per defecte). Amb la veu, en canvi, per defecte és desactivada, tot i que per a llengües com ara el català compartir les dades pot ser bo per a millorar-ne el contingut.

Però quan integrem la intel·ligència artificial dins els dispositius, tal com ha anunciat Microsoft i ara Apple, salten les alarmes. La IA veu tot el que tenim i fem a l’ordinador, a una escala mai vista fins ara i amb repercussions més greus sobre la intimitat. Pot accedir a totes les nostres fotografies, les nostres converses més íntimes, els documents confidencials de la nostra empresa i aquelles pàgines inconfessables que visitem amb el navegador. Apple diu que és conscient de tot això i ha dissenyat una estratègia per minimitzar-ne els riscs, que a més diu que serà auditable externament. En síntesi, tots els models d’intel·ligència artificial que es puguin fer anar dins el dispositiu hi restaran. La nostra informació privada no en sortirà. Quan calgui recórrer a més potència computacional, i fer servir internet per enviar la informació a servidors externs, Apple ha dissenyat un núvol privat d’intel·ligència artificial. Serà com el nostre servidor particular, que analitzarà la informació, hi donarà la resposta requerida i l’eliminarà automàticament. No serà compartida amb Apple ni aprofitada per millorar els models que desenvolupa.

Apple s’ha compromès que la privadesa sigui un dels aspectes fonamentals del nou Apple Intelligence.
Apple s’ha compromès que la privadesa sigui un dels aspectes fonamentals del nou Apple Intelligence.

Una nova barrera per al català?

Fa anys que es reclama a Apple que Siri, presentat el 2011, incorpori el català, objectiu pel qual no hi ha cap impediment tècnic, solament de voluntat empresarial. De fet, cap assistent de veu de les grans multinacionals (Amazon, Google, Microsoft…) ha incorporat el català fins ara. El ChatGPT ha deixat en evidència totes aquestes companyies en incorporar el català de bon començament i ha mostrat les excuses de mal pagador d’unes multinacionals que tenen recursos econòmics i tècnics molt superiors als de la nova companyia emergent d’intel·ligència artificial. Per això molta gent tenia l’esperança que gràcies a la intel·ligència artificial generativa el català seria incorporat finalment a Siri i la resta d’eines noves d’Apple, que fa anys que té traduïts al català els seus sistemes operatius i aplicacions principals.

Ara com ara no sembla que Apple Intelligence canviï la posició de la companyia en relació amb el català. De moment, se’n presentarà públicament una beta aquesta tardor per als iPhones 15 Pro i Pro Max (no pas per l’estàndard) i tots els Mac i iPad que tinguin un xip Apple Silicon (M1 a M3). Aquests dispositius caldrà que instal·lin el nou macOS Sequoia (ordinadors), l’iOS 18 (iPhone) i l’iPadOS 18 (iPad) i configurin la llengua del dispositiu a l’anglès dels EUA. És a dir, de moment solament estarà disponible en anglès. La companyia diu que durant el 2025 incorporarà “noves llengües”, però no detalla quines. Tornarà a passar com amb Siri i bandejarà el català?

Una altra incògnita en relació amb la nostra llengua té a veure amb el ChatGPT. Apple ha tancat un acord amb OpenAI per fer-lo servir integradament amb Apple Intelligence. Així, quan parlem amb el nou Siri, ens donarà l’opció de recórrer al ChatGPT per a obtenir una resposta més completa, de franc o integrant-hi el compte de pagament, si en tenim. També ha dit que s’hi podrien integrar uns altres serveis d’intel·ligència artificial, però de moment no ha anunciat si parla amb Google, Meta o cap altra companyia que n’ha desenvolupat models (alguns dels quals han incorporat el català). En qualsevol cas, caldrà esperar per veure si quan fem una pregunta en català a Siri, encara que no l’incorpori, ens donarà l’opció de recórrer al ChatGPT per interactuar-hi i obtenir una resposta en català.

El fet que Apple hagi tancat un acord amb OpenAI podria ser per dos motius. L’un, que els models d’intel·ligència artificial d’Apple siguin encara immadurs i calgui un desenvolupament més gran. Poden donar respostes senzilles i per a  les més complexes es recorrerà al ChatGPT, si més no mentre Apple millora els seus a corre-cuita. L’altre, el de la temença a les “al·lucinacions” de la intel·ligència artificial, és a dir, les recomanacions falses i, fins i tot, perilloses (com ara posar cola d’enganxar a l’hora de cuinar una pizza), que ens pugui fer una intel·ligència artificial immadura. Tim Cook, màxim responsable d’Apple, en una entrevista a The Washington Post, en relació amb això ha dit: “Crec que hem fet tot el que sabem fer, incloent-hi pensar molt profundament sobre la preparació de la tecnologia en les àrees en què la fem servir. De manera que estic segur que [Apple Intelligence] serà de molt alta qualitat. Però diria amb tota honestedat que això és menys del cent per cent. Mai diria que és al cent per cent.”

Haurem d’esperar a l’any que ve per veure si les grans companyies tecnològiques contribueixen al redreçament de les llengües perseguides i minoritzades com el català o, per contra, continuaran impulsant les llengües dels estats més poderosos i causant la disminució de la diversitat lingüística. Fins i tot en companyies com Apple, que tradicionalment ha fet de la defensa de la diversitat un dels seus lemes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb