D’apàtrida a abanderat de Grècia: la història única de Giannis Antetokounmpo

  • Apàtrida fins a divuit anys, avui Antetokounmpo és una estrella del bàsquet tant al seu país natal com a la resta del món

VilaWeb
Redacció
26.07.2024 - 21:40

El 2013, fa tan sols onze anys, Giannis Antetokounmpo era apàtrida. Tanmateix, ahir va ser –juntament amb l’atleta Antigoni Drisbioti– el portador de la bandera de Grècia a la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics de París 2024.

De petit, Antetokounmpo –fill d’immigrants nigerians que havien emigrat irregularment a Grècia– ajudava la seva família a subsistir tot venent collarets pels carrers d’Atenes. Tot i preferir el futbol, un entrenador de bàsquet en va reconèixer el potencial ben aviat i l’instà a apuntar-se a un equip local. Antetokounmpo, de gran alçada i envergadura, de seguida destacà en l’esport i la temporada 2011-2012 debutà com a jugador semiprofessional en un club de la tercera divisió grega.

Però de seguida es va fer evident que el seu potencial tenia un sostre molt més alt. Després de molta especulació sobre el seu futur –arribà a ser vinculat amb el Barça–, el maig del 2013 fou seleccionat per jugar a l’NBA. Poques setmanes abans, Antetokounmpo havia rebut la nacionalitat grega després d’haver passat els primers divuit anys de vida com a apàtrida i, en conseqüència, sense poder viatjar fora de la seva Grècia natal. Tot i que el seu talent pel bàsquet li obrí les portes de la ciutadania, el procés de naturalització dels seus pares i germans fou força més complicat.

Tot i créixer a l’ombra de la burocràcia grega, en un context marcat per l’ascens de la ultradreta al país, Antetokounmpo no ha dubtat mai a identificar-se com a grec i representar el país que el va veure néixer. Avui és una estrella mundial: va guanyar l’NBA el 2021 i ha estat elegit dues vegades (2019 i 2020) millor jugador de la competició. Però sempre ha deixat clar que preferia un títol internacional amb la selecció grega que no pas cap honor que li pogués conferir l’NBA.

 

Durant la celebració dels Jocs Olímpics de París, VilaWeb us ofereix cada dia una informació de caràcter social, no vinculada directament a la competició. Les podeu recuperar totes ací.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor