15.03.2021 - 16:42
El Departament de Cultura celebra durant tot aquest 2021 els cent anys de la pedagoga i escriptora Teresa Juvé amb una sèrie d’activitats per divulgar-ne la trajectòria i fer difusió de l’obra. A més, l’Any Teresa Juvé comptarà amb la complicitat i implicació d’una autora que, amb cent anys acabats de fer, acaba de publicar la seva darrera novel·la, ‘El degollador de Vallvidrera’ (Ed Meteora, 2020). Entre les activitats de la commemoració hi ha una exposició itinerant per les biblioteques, un espectacle-lectura dramatitzada, dues rutes literàries, un acte institucional del Govern (a través de la Institució de les Lletres Catalanes) i un de l’Ajuntament de Begur, aquest últim el divendres vinent
La commemoració s’allargarà tot el 2021 i, de fet, ja ha arrencat. Ho va fer el 7 de febrer, en l’aniversari de l’escriptora, amb una celebració a Palafrugell acompanyada pel secretari general del Departament de Cultura, Lluís Baulenas, entre altres. El programa d’activitats està en construcció, segons ha exposat el seu comissari, Toni Terrades, però ja estan definits els eixos i diverses de les activitats que inclourà.
Aquest mateix divendres el municipi de Begur acull un acte de reconeixement a l’autora i que servirà alhora per presentar ‘El degollador de Vallvidrera’, la novel·la que Juvé ha publicat aquest 2021. Més endavant –encara sense data, a l’espera de l’evolució de la pandèmia- arribarà l’acte institucional del govern. L’Any Teresa Juvé desplegarà també dues rutes literàries per la Barcelona de finals del segle XVI, l’escenari de les novel·les ‘La trampa’ i ‘L’arbre trencat’, i estrenarà una exposició itinerant de petit format que girarà per biblioteques del país a partir de l’abril.
La mostra recorrerà la trajectòria vital i literària de l’autora, des del seu Madrid de naixement, passant per l’exili, l’amor a la pedagogia i el compromís polític, passant per l’obra literària, “l’humanisme i el llegat vital”, en expressió de Terrades. D’altra banda, la commemoració inclou la producció d’un espectacle (lectura dramatitzada) ‘Flaire de Lilàs’, amb Maria Jesús Lleonard acompanyada per un pianista, i la llibreria Ona també dedicarà a l’escriptora una petita mostra dedicada a Juvé.
En la presentació de l’Any Teresa Juvé la Consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha celebrat que la commemoració es pugui dur a terme amb l’autora viva, quelcom que “poques vegades passa”. Ponsa ha remarcat a més que Juvé segueix activa” literàriament, però ha posat l’accent “en la lluita de Juvé pels drets i les llibertats, per la cultura i per les dones”.
De la seva banda, el director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Oriol Ponsatí-Murlà, ha parlat de l’escriptora com una “figura cabdal, singular, una veu realment molt única en el marc de les lletres catalanes”. “Tot aquesta densitat de vida es tradueix en la seva obra literària”, ha afegit, referint-se en concret a la saga de llibres protagonitzats pel portaveu reial Plagumà, i els seus personatges “amarats de tots els valors que han caracteritzat la seva vida: el compromís amb la dignitat humana i amb la justícia”.
El comissari de l’Any Teresa Juvé ha subratllat el fet que l’escriptora està sent part activa de l’organització de la commemoració. “Comptem amb la col·laboració total i absoluta de Teresa Juvé”, ha manifestat Terrades, que ha relatat també la implicació de l’autora en la revisió de textos i materials que estan preparant per celebrar l’efemèride. “És la millor participació possible”, s’ha felicitat el comissari.
D’altra banda, el comissari ha agraït també la col·laboració de la Fundació Josep Pallach (que du el nom del marit difunt de Juvé i de la qual ella n’és presidenta d’honor), de l’editorial Meteora (responsable de la recuperació de la seva obra a partir de 2004), i també de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i a la seva tasca d’actualització de la informació de l’autora, que ha servit “de punt de partida” per tot el contingut que s’està preparant.