Any Salvat-Papasseit, per a recuperar a les aules i a les places el poeta avantguardista

  • Es presenten els objectius i el programa de l’Any Joan Salvat-Papasseit amb motiu del centenari de la mort del poeta

VilaWeb
El poeta Joan Salvat-Papasseit.

Redacció

29.02.2024 - 21:40
Actualització: 01.03.2024 - 22:08

S’ha presentat al Palau Marc l’Any Joan Salvat-Papasseit, impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i comissariat per Ferran Aisa, periodista i historiador, estudiós de Salvat i autor de tres llibres sobre el poeta, conjuntament amb Mei Vidal.

Joan Salvat-Papasseit (Barcelona, 1894-1924) és un poeta popular, un dels més estimats del país, juntament amb Vicent Andrés Estellés, del qual enguany també es commemora el centenari. Durant dècades, la poesia de Salvat va connectar amb els joves, “per ser una poesia del viure, de l’optimisme, plena d’erotisme, plena d’alegria, una poesia de la veritat, amb una llengua vivíssima, expressiva, vivificant”, en paraules de la directora de la Institució, Izaskun Arretxe. És per això que durant la presentació del programa d’actes han planat, sobretot, tres objectius: que la poesia de Salvat torni a ser llegida, que s’aconsegueixi de traduir-la i que torni a les aules, perquè els joves se’l tornin a fer seu.

A la dècada dels setanta, vuitanta, noranta, Salvat-Papasseit era el poeta del llibre El poema de la rosa als llavis, els poemes del qual van ser els més musicats per la Nova Cançó i eren llegits pels joves als instituts, perquè era un llibre de lectura obligatòria. I era una poesia que arribava als joves, que se la feien seva. Amb la vida curta però intensa de Salvat-Papasseit, aquests joves també connectaven amb l’home avantguardista i revolucionari que va ser. Però d’un temps ençà, Salvat-Papasseit no es llegeix a les aules i costa que es posi música als seus poemes.

Connectar Salvat-Papasseit amb els joves

Ha explicat Izaskun Arretxe: “És un poeta jove, perquè es va morir jove, a 30 anys, i perquè fa una poesia jove si se’m permet dir-ho així. Això també el fa un poeta idoni per als joves, i això té conseqüències. És un poeta que no va tenir estudis, només lectures, però moltes, i això també va tenir conseqüències en la seva literatura i el va fer més atrevit en les formes. Un poeta que reivindica la figura del poeta amb majúscules i que representa també un avantguardisme avançat a Europa, en el fons i la forma. Un poeta revolucionari en el seu vessant polític i social i també en la seva poesia. I aquest compromís polític i social va més enllà de la seva obra poètica: va ser articulista social, dels corrents socialistes i anarquistes primer, catalanistes després, pensador revolucionari, crític d’art… Totes aquestes singularitats fan que ens plantegem la celebració de l’any d’una determinada manera, molt diversa.” Entre la quantitat i la diversitat de propostes del programa, la directora de la ILC  destaca precisament que hi ha una gran quantitat d’activitats per a infants i joves dins i fora de l’escola. “Per a nosaltres això és fonamental, perquè ens assegura que la baula de la cadena de la lectura i de la literatura catalana no es trenca. I això és particularment important en aquest any. I, a més a més, és un poeta que dóna molt de joc en aquest sentit.”

La vida i la poesia de Salvat és especialment atractiva per a connectar amb els joves. Però fa anys que Salvat-Papasseit no es llegeix als instituts i la conseqüència n’és el desconeixement. A més, llegir Salvat-Papasseit és llegir i acostar la poesia als joves. Amb la intenció de recuperar la lectura de la poesia de Salvat a les aules, una de les columnes de l’Any Joan Salvat-Papasseit, el Departament d’Educació, ha treballat un material didàctic i pedagògic pensat per al professorat, per formar-lo i donar-li eines per a desenvolupar-lo a classe. També s’ha anunciat una jornada pedagògica organitzada pel departament que es farà el 27 d’abril a la biblioteca la Fraternitat de Barcelona (tenint en compte les dates en què es fa, haurà de servir per al curs vinent).

En l’àmbit acadèmic també destaca la jornada “Joan Salvat-Papasseit 100 anys d’irradiador del port”, que es farà el 6 de juny a la Vil·la Joana de Barcelona, organitzada pel Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), la ILC i la Universitat de Barcelona; la jornada “Teatre i poesia a l’aula”, a la UAB, organitzada pel Col·lectiu Pere Quart; i la jornada “Jo volia un vers i l’he pres”, organitzada per l’Institut d’Estudis Catalans, dirigida als alumnes d’educació secundària i coordinada per l’escriptor Màrius Serra, que tindrà per objectiu la creació de poemes a partir de l’obra de Salvat-Papasseit.

Més actes destacats

L’acte institucional de l’Any Salvat-Papasseit es farà al juliol i recordarà totes les facetes polièdriques de la vida i l’obra de Salvat. I el plat fort serà l’actuació d’Enric Casasses i Pascal Comelade. Precisament, Casasses signa el pròleg del volum de la Poesia completa en una edició de Jordi Cornudella, que acaba de publicar Edicions 62. I d’aquí a quinze dies arribarà a les llibreries una altra edició de la poesia completa amb el títol Joan Salvat-Papasseit, Poeta amb majúscules, amb una edició de Jordi Martí Font, pròleg de Joan Fuster i epíleg de Ferran Aisa i Mei Vidal. És una coedició de Lo Diable Gros i Godall Edicions.

El comissari, Ferran Aisa, ha destacat alguns dels espectacles que es presentaran durant l’Any Salvat-Papasseit. Per exemple, en l’àmbit de la poesia, dins el Festival Poesia Lleida, Meritxell Cucurella Jorba estrenarà l’espectacle irreverent La rosa als llavis, i al festival Barcelona Poesia hi haurà un espectacle dedicat a Salvat que combinarà les il·lustracions en directe de l’artista Joma amb la música interpretada per la flautista Elisabet Franch. Hi haurà un Barnasants Papasseit amb el músic Tomàs de les Santos i l’actriu Elsa Tronchoni celebrant l’obra de l’escriptor. I s’han organitzat set exposicions, una de les quals en format portàtil que es podrà veure a bona part de les biblioteques del país.

El Museu d’Història de Barcelona ha programat quatre rutes literàries pel barri de la Barceloneta, el barri de Papasseit, i la Biblioteca de Catalunya digitalitzarà i posarà en obert la documentació que es conserva en el fons Salvat-Papasseit per fer conèixer els materials i recordar l’autor. També la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida ha publicat les primeres edicions de tots els llibres de Salvat-Papasseit, que ja es poden consultar al Corpus Literari Digital.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor