Un any d’estat d’alarma a Catalunya: mig milió de desocupats, 200.000 afectats per ERTO i 20.000 empreses perdudes

  • Treballadors amb feina congelada més de dotze mesos i empreses que ho fien tot a la vaccinació per poder recuperar l'activitat

VilaWeb

ACN

13.03.2021 - 09:20
Actualització: 13.03.2021 - 11:17

Un any després del decret d’estat d’alarma, la crisi sanitària ha deixat 537.900 desocupats a Catalunya i més de 190.000 treballadors en ERTO. Alguns fa un any que tenen la feina congelada i no tenen cap certesa de quan tornaran a la normalitat. La covid també ha destruït més de 20.000 empreses, una sagnia que, segons els experts, seguirà en els mesos vinents. Les empreses més afectades per la pandèmia, com ara les turístiques, ho fien tot a la vaccinació, però no descarten haver de tancar si la situació no millora. El PIB s’ha desplomat un 11,4% el 2020, amb una caiguda del 21,6% durant el primer confinament. Malgrat això, sectors com ara la indústria i la construcció ja recuperen pràcticament el nivell d’activitat previ a la pandèmia.

El sotrac a l’economia de l’aturada pel coronavirus s’ha intentat mitigar amb els ERTO. Per primer cop, la desocupació ha crescut a un ritme menor que el descens de l’activitat general. Catalunya ha acabat el 2020 amb una taxa de desocupació del 13,87%, més de tres punts per sobre la taxa del 2019 (10,45%), segons l’EPA. Les dones i els joves són els que més han patit l’augment de la desocupació.

En un any, s’han perdut 137.050 ocupacions, la caiguda més gran dels últims nou anys i que encara podria ser més pronunciada perquè les dades no inclouen els treballadors amb la feina congelada. La destrucció més gran de llocs de treball va succeir, sobretot, durant la primera meitat de l’any perquè no es renovaven contractes temporals. A mesura que avançava la pandèmia, la destrucció va arribar també a feines més qualificades, amb un impacte especial en el sector serveis i en la indústria.

Una de les empreses que ha acabat amb més feines de cop ha estat CPM, subcontractada per fer de centre de recepció de trucades d’Airbnb, que va acomiadar 924 treballadors durant l’estiu. “Van fer un ERO quan en principi no se’n podien fer”, explica Álvaro Palomo, un dels afectats. La plantilla defensa que l’empresa s’ha saltat la “prohibició d’acomiadar” per causes vinculades a la pandèmia, ja que la retallada s’explica pel trencament del contracte amb una empresa turística com és Airbnb.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor