2018: L’any de les dones

  • Repassem els esdeveniments que han marcat l'any als Països Catalans i arreu del món

VilaWeb

Redacció

28.12.2018 - 21:50

La vaga general feminista del 8 de març va representar una mobilització sense precedents als Països Catalans i a diversos estats europeus, en un any profundament marcat per les reivindicacions de les dones. La laxitud amb la qual la justícia espanyola ha encarat casos tan greus com els de La Manada i el moviment #MeToo contra l’assetjament sexual han marcat un 2018 que, arreu del món, ha vist emergir el feminisme com una gran força política.

Als Estats Units, les dones han encapçalat la lluita contra el president Trump i han estat les grans protagonistes en les eleccions parlamentàries del novembre. Alexandria Ocasio-Cortez va esdevenir la congressista més jove, i també per primera vegada van entrar al congrés una dona musulmana i una dona índia. A més, cinc dones van ser elegides governadores dels respectius estats.

Arreu del món, aquest 2018, les dones han aconseguit drets que els havien negats de feia molt de temps. A Irlanda, han aconseguit que es posi fi a la prohibició de l’avortament, que era considerada la més estricta del món occidental. En un nivell completament diferent, a l’Aràbia Saudita les dones ja poden conduir cotxes. Era l’únic país del món on ho tenien prohibit.

I no han estat tan sols drets assolits, sinó que també se n’ha normalitzat l’ús. La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, ha estat la primera de fer servir el permís de maternitat després d’haver tingut un fill, tot remarcant, en paraules seves, que es pot ser mare i dirigir un país. A Etiòpia, per primera vegada, s’ha constituït un govern africà en què la meitat dels ministres són dones. I Eslovènia ha estat el primer país del món que ha nomenat una dona comandant de les forces armades del país, la major general Alenka Ermenc. Finalment, un dels premis Nobel de la Pau d’enguany també ha estat per a una dona, Nadia Murad, una activista iazidita de l’Irac que lluita contra el tràfic de dones en les zones de guerra del seu país.

Podeu llegir els altres capítols de l’Anuari VilaWeb 2018:
Països Catalans: Un any de resistència
Europa: El Brexit amenaça de fer esclatar la Unió
Espanya: Adeu al PP, hola al franquisme
França: El carrer despulla Macron
Món: L’any dels autòcrates
2018: L’any de les dones

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor