Antonio J. Rodríguez novel·la la construcció identitària a les xarxes socials a ‘Vidas perfectas’

  • "Les xarxes socials són una narració i tenen un punt subjectiu"

VilaWeb
Redacció
21.05.2017 - 11:03

“Les xarxes socials són una narració i tenen un punt subjectiu”

BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)

L’escriptor i editor cap en ‘Playground’ Antonio J.Rodríguez mira a la “construcció de la identitat” a les xarxes socials en la novel·la ‘Vidas perfectas’ (Penguin Random House), ha explicat en una entrevista d’Europa Press.

En la novel·la, Vera i Gael apareixen en la sauna d’un hotel a Kyoto amb signes de violència, i el seu amic Xavier no dóna crèdit perquè eren una parella perfecta; al costat de la filla adolescent de la parella, investigarà les vides de tots dos per descobrir una realitat allunyada dels seus perfils públics.

Rodríguez ha explicat que aquesta és la història de les “tensions quotidianes” tant socials com a laborals d’una classe mitjana constantment insatisfeta.

Escrita en menys d’un mes, “com una espècie d’il·luminació”, la novel·la reflexiona sobre “les pors i incerteses de la classe mitjana contemporània”, que narra les tensions situades entre tocar el sostre i el fons.

L’autor ha explicat que la història juga amb el que cada persona projecta i el que realment experimenta en el seu interior, en un thriller que va desgranant la deconstrucció dels missatges que es pengen a les xarxes, i la seva relectura, “que no té molta concordança amb les vides reals”.

“Les xarxes socials són una narració i com tota narració tenen un punt subjectiu que no té perquè correspondre’s”, ha afirmat el periodista.

Els seus personatges senten una “certa satisfacció” cap a les vides que porten i la seva construcció a les xarxes socials, amb una reflexió més que una crítica.

“Qualsevol persona que usa les xarxes socials té una certa neurosi derivada del seu ús”, ha explicat Rodríguez, que considera que existeix una construcció del llenguatge en cadascuna de les xarxes.

Per a ell, Facebook s’ha convertit en un departament de relacions públiques, Twitter ha adquirit un to més polític, social i compromès, i Instagram té “un punt més privat i apolític”.

En aquest escenari, tots els personatges “tenen contradiccions pors, desitjos i somnis complerts, la qual cosa constitueix una reflexió sobre el món.

Després de la seva anterior novel·la, l’escriptor assenyala que es repeteix la seva obsessió per les ansietats psicològiques i per la construcció de la identitat en el capitalisme contemporani.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor