03.11.2015 - 19:25
|
Actualització: 03.11.2015 - 21:27
La direcció d’Iniciativa per Catalunya-Verds va comunicar l’endemà del 27-S que expulsava del partit Antoni Morral, històric dirigent i un dels fundadors de la formació i ex-batlle de Cerdanyola del Vallès. Ho ha confirmat ell mateix a VilaWeb, i ha dit que havia preferit no fer pública la seva situació fins ara. Morral, que formava part del sector independentista de la formació, va fer campanya per Junts pel Sí a les eleccions del 27-S, però tenia la intenció i la voluntat de mantenir-se a ICV, des d’on considerava que podia continuar fent feina i on deia que encara se sentia còmode, tal com va explicar en aquest article al seu bloc, publicat el mes de juliol proppassat.
Segons que recorda ell mateix, el partit no li va fer saber que hi hagués incompatibilitat entre ser militant i donar suport a una altra opció electoral.
Però l’endemà de les eleccions, el 28 de setembre mateix, Morral va rebre una trucada de la secretària d’organització del partit, Núria Buenaventura, que li va comunicar que el donaven de baixa de militància del partit. Ho explica així: ‘Em va dir que havia d’entendre que el fet de donar suport a un altra organització en un moment electoral era un gest d’autoexclusió. Sóc fundador del partit, amb càrrecs públics i orgànics durant molts anys. És un despropòsit. Jo els vaig dir que entenia que eren unes eleccions plebiscitàries, i que no volia deixar el partit.’
Diu que es va sentir molt malament després de la trucada, per la manera com li ho havien fet saber i com havien tractat la qüestió dins l’organització. Però que aleshores no va voler dir res ni fer res ‘a cop calent’.
‘Sé que vivim en directe la descomposició de l’esquerra de la Catalunya autonòmica i, per una altra banda, construïm l’esquerra de la Catalunya sobirana. I en aquest trànsit no volia deixar l’organització perquè pensava que hi podia ser útil’, explica.
Ara per ara, Morral té ganes de continuar l’activitat política, potser des d’un altre partit, cosa que encara no ha decidit, però que no descarta. De moment, treballa per l’Assemblea Nacional Catalana i en l’Acord d’Esquerres per la República Catalana. Veu negre el futur d’ICV, que troba ‘descol·locada en el procés de revolta nacional, agafant-se allà on pot per mantenir espais institucionals’.
Aquests últims anys Morral havia maldat, sense èxit, perquè ICV s’aproximés a posicions independentistes. La convenció nacional que va fer el partit a començament d’any a Sabadell va deixar aparcat l’objectiu polític de la independència i va decantar-se per una opció federal dins Espanya i per la insistència en un referèndum acordat. Això va fer que alguns independentistes del partit en marxessin, com ara Raül Romeva, que va acabar essent cap de llista de Junts pel Sí. Morral va optar per continuar al partit i fer feina des de dins, amb l’esperança de fer penetrar un discurs més sobiranista dins l’organització. La coalició amb Podem el 27-S va ser un cop per a Morral, que va decidir de donar suport a Junts pel Sí, per ser coherent amb el seu independentisme en el marc d’una contesa electoral plebiscitària. Però, tot i amb això, insistia a continuar treballant dins el partit. Fins que va rebre la trucada del 28 de setembre.