22.06.2019 - 11:46
|
Actualització: 22.06.2019 - 20:35
El portaveu de Demòcrates de Catalunya i diputat del parlament, Antoni Castellà, ha defensat que l’única resposta possible a les sentències del Tribunal Suprem espanyol (TS) sobre els presos polítics és un torcebraç definitiu amb l’estat espanyol.
En una entrevista a Europa Press ha assegurat que ho va traslladar al president de la Generalitat, Quim Torra, durant la reunió que van mantenir dins de la ronda de contactes per a acordar una resposta unitària a les sentències.
Segons Castellà, li van explicar que només té sentit de dissoldre el Parlament de Catalunya i convocar eleccions ‘si s’aconsegueix un front comú de l’independentisme amb un únic punt al programa: aixecar la suspensió de la declaració d’independència del 27 d’octubre de 2017’.
‘Això és executar el mandat de l’1-O i un pols polític a l’estat. Qualsevol altra mena de convocatòria electoral, que seria de convocar unes eleccions autonòmiques, ens semblaria un frau’, ha advertit el diputat, adherit al grup parlamentari d’ERC.
Després d’haver considerat que no té sentit de fer cap més referèndum, ha reivindicat que el mandat de l’1-O només es pot executar per la via unilateral, i creu que la resposta política a les sentències que proposen és compatible amb el fet d’impulsar mobilitzacions o més iniciatives com ara un tancament de caixes o vagues generals, que defineix com a ‘instruments de reacció resistencial’.
‘La reacció resistencial és de protesta, però el gran desafiament que tenim és si, a més d’aquesta protesta, hi donem una resposta política. I una resposta política de pols a l’estat no pot tenir mitges tintes’, ha sostingut.
Per Castellà, quan més a prop s’ha estat de la independència va ser el Primer d’Octubre, quan es va visualitzar ‘el límit de la violència de l’estat’ contra els ciutadans, que creu que no se superaria en cas que s’aixequés la suspensió de la declaració d’independència, perquè l’estat espanyol forma part de la UE i l’OTAN.
‘L’única cosa que no pot fer Espanya en aquests moments, a diferència dels últims tres segles, és exercir l’estat de guerra. Dono per descomptada la violència policíaca i la repressió judicial, però no l’estat de guerra. No tenen capacitat d’exercir-lo mentre estiguin a la UE’, ha apuntat.
Quan li han demanat si se senten sols en la defensa de la via unilateral, ha assenyalat que ‘pot ser que sí’ d’un punt de vista de partit, però no de suport social, i ha instat a explicar si existeix cap altra via perquè Catalunya sigui independent.
‘Govern autonòmic’
Sobre el paper del govern, considera que ‘és un govern autonòmic que gestiona el poc poder institucional’ que té i que és com li toca fer, a més de puntualitzar que viu en una situació excepcional atès que és format per partits els dirigents de les quals són a la presó o a l’exili.
No obstant això, sí que critica que l’executiu afirmi que ‘fan República’: ‘No crec en absolut en els conceptes “fem República”. No existeix el “fem República”. Una república es fa un dia, el dia que es decideix de trencar.’