22.07.2020 - 21:50
|
Actualització: 23.07.2020 - 08:40
Jesús Barrientos, president del tribunal que jutja la mesa de la passada legislatura i l’ex-diputada Mireia Boya per l’1-O, ha volgut tenir el seu ‘moment Manuel Marchena’. I ho ha fet, emulant el president de la sala segona del Tribunal Suprem espanyol, plantejant una pregunta a qui és segurament el testimoni més important del judici. En aquest cas, el major Trapero del TSJC és el lletrat Antoni Bayona, que fou lletrat major durant el ple de les lleis de desconnexió. Barrientos i Bayona, dos noms a retenir per a tenir clar que no hi ha cap possibilitat d’absolució, si és que ningú pensa que és possible. Una vegada Bayona ha respost a les preguntes de totes les parts, el jutge ha obert el micròfon i li ha demanat uns aclariments sobre la necessitat que la mesa accepti a tràmit qualsevol iniciativa parlamentària, per més que després el ple tingui la capacitat de modificar l’ordre del dia, com va passar el 6 de setembre de 2017.
Amb aquest gest, Barrientos marca segurament un dels elements jurídics més importants sobre els quals els jutges fonamentaran la condemna per desobediència, que es castiga amb inhabilitació per a càrrec públic i multes. I de pas, el jutge treu pit, en un moment en què ha presentat candidatura per a ser un nou magistrat de la totpoderosa sala segona del Suprem, la de la condemna contra els presos polítics. Perquè recordem que Barrientos ha presentat com a mèrits en el seu full de serveis perquè sigui acceptada la seva candidatura la condemna, precisament, per desobediència contra el president Artur Mas i les conselleres Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N. I és el jutge que va jutjar i condemnar el president Quim Torra pels llaços grocs. De punts, n’ha fet. I el judici que es fa aquesta setmana, el que remata la trilogia de processos judicials per a condemnar el Primer d’Octubre, pot ser la cirereta. I conscient d’això, ha provat de tenir un moment de lluïment amb Bayona, que és el principal testimoni de càrrec. El lletrat major va ser durant l’estiu i la tardor del 2017 la baula necessària dins del parlament per a provar de rebentar el referèndum. I això ha quedat clar en la seva declaració, pels interrogatoris que li han fet els advocats Judit Gené i Carles López.
Si quan va declarar al Suprem contra la presidenta Carme Forcadell acabava de presentar un llibre explicant la seva versió dels fets, ara que declara com a testimoni contra la resta de membres independentistes de la mesa, Bayona n’acaba de presentar un altre. L’ha titulat, ni més ni menys, Sobrevivir al procés. La clau del seu paper rau en la neutralitat que se suposa que té el càrrec de lletrat de la cambra. És precisament això que explota Bayona: ho va fer amb els advertiments, que eren amenaces, als diputats en les votacions de la legislatura passada sobre les conclusions del procés constituent i sobre les lleis de desconnexió, i ho fa ara que promociona els seus llibres i és aplaudit per Joan Coscubiela, per diputats socialistes i fins i tot de Ciutadans i que es passeja per nombrosos mitjans de comunicació. I hi va com si la seva veu fos tècnica i neutral, una víctima de la bogeria d’aquells dies, però en canvi el paper que va representar tenia una enorme càrrega política, i empenyia en un sentit, en el de fer descarrilar un projecte polític definit per la majoria de la cambra.
Per entendre-ho, cal recordar la funció del lletrat major, d’assessorament de la mesa i del secretari general del parlament i de representació i defensa de la cambra, com a coordinador dels serveis jurídics. Això vol dir també tenir clars els drets dels diputats com a representants del poble de Catalunya, i de la seva llibertat d’iniciativa política i la seva inviolabilitat. I cal tenir clar que a mesura que avançava el procés d’independència, sobretot d’ençà del 9-N i de les eleccions del 27-S del 2015, el Tribunal Constitucional espanyol va anar canviant progressivament una doctrina consolidada de feia molts anys, segons la qual la mesa del parlament havia d’acceptar totes les iniciatives legislatives presentades pels grups de la cambra si estaven ben presentades pel que fa a la forma, independentment del contingut.
El TC va començar a fer advertiments, va passar a amenaçar els membres de la mesa i els lletrats de la cambra de les conseqüències de permetre la tramitació i els debats sobre iniciatives que discutissin la unitat d’Espanya. I això desconcertava el personal del parlament, perquè no era coherent amb el que havia passat fins aleshores. Ho ha explicat bé un altre dels testimonis del judici, Pere Sol, que fou secretari general del parlament fins el setembre del 2016, quan va plegar precisament enmig de les amenaces que rebia del TC per no permetre la votació de les conclusions del procés constituent. ‘És d’ençà de la resolució sobre el procés constituent que el TC comença a fer requeriments dient que s’eviti qualsevol actuació que permeti de tirar-la endavant. Era com si el TC indiqués el sentit del vot, cosa que sorprenia, i que no quedava gaire clar. La mesa té la garantia de la plena llibertat d’opinió i d’expressió i la inviolabilitat dels seus membres. I semblava que des d’aleshores calia un matís addicional.’
Hi havia una col·lisió evident entre la defensa dels drets fonamentals dels parlamentaris i els membres de la mesa i una nova doctrina restrictiva sobre l’exercici d’aquests drets que havia posat en marxa el TC coincidint amb un moment de noves atribucions punitives que li va donar la majoria absoluta del PP. Unes noves atribucions pensades exclusivament per a esdevenir la punta de llança de la repressió contra l’independentisme català, just en un moment en què es comença a desenvolupar un corpus normatiu i legal que ha de permetre trenar la desconnexió amb Espanya, que culmina amb les lleis que han d’articular el referèndum i la transició cap a la independència.
Què fan els lletrats i el personal jurídic de la cambra arran d’això? Com deia Pere Sol, es desconcerten, i molts s’espanten. La repressió fa més efecte si és individualitzada, fa més por. En aquest canvi de rasant que va fer el TC sobre què podia acceptar a tràmit la mesa i què no, els lletrats es van alinear amb l’autoritat espanyola per por o per convicció. En el cas de Bayona, potser per totes dues coses. I va sobrepassar les seves atribucions, anant més enllà de l’assessorament, fent advertiments als diputats i no tan sols a la mesa. El seu paper com a lletrat major aquells dies de setembre i octubre va entrar en contradicció amb allò que ell pregonava, com li ha fet veure Judit Gené. Es refereix a unes al·legacions al TC que ell va signar un any abans del referèndum en defensa de la comissió d’estudi del procés constituent.
—En un escrit d’al·legacions en nom del parlament signat per vostè i per Pere Sol al TC deien, en relació amb l’incident d’execució per l’aprovació de la comissió d’estudi del procés constituent, que era incompatible amb el dret fonamental que es reconeix als representants del parlament.
—Sí, era un escrit ampli. També al·legava la possible entrada en joc de la inviolabilitat parlamentària. Aquí intentàvem mantenir la doctrina.
—La doctrina els avalava per fer aquestes afirmacions?
—Sí. Enteníem que la mesa no podia entrar en el contingut, que estava emparada per la jurisprudència del TC, i enteníem que entrava en joc el deure del compliment del TC i que podia condicionar la decisió de la mesa; intentàvem exposar que la pròpia decisió d’aplicar el deure de compliment planteja aquest problema.
—I els lletrats què deien?
—Actuem amb independència de criteri, i quan es tracta de fer al·legacions no rebem cap instrucció.
—I aquí les van rebre?
—No.
—Va actuar amb llibertat de criteri quan va dir que això podia atacar d’arrel la iniciativa parlamentària i alterar les normes de funcionament del parlament?
—Ja li dic que això està fet en interès de defensa del parlament, sí, eren al·legacions de defensa en un escrit al TC.
—Deien que es podia alterar funcionament del parlament.
—Sí, sí.
L’any següent, Bayona va fer un altre paper, i no va qüestionar cap dels requeriments/amenaces que li arribaven del TC, que eren manifestament contràries a la llibertat dels diputats i a la seva inviolabilitat parlamentària. Va esdevenir una baula important en la cadena repressiva que l’estat havia activat contra l’1-O, i que havia de culminar en judicis com aquest i com el del Suprem, en què ell és un testimoni per a la condemna dels acusats i sempre amb un llibre nou sota el braç.
DIARI D’UN JUDICI POLÍTIC
- Dia 1, 12 de febrer: Les defenses comencen a l’atac i assenyalen el pitjor temor de Marchena
- Dia 2, 13 de febrer: La set de venjança fa caure la fiscalia espanyola en un parany
- Dia 3, 14 de febrer: La passió de Junqueras i la solidesa de Forn es mengen les acusacions
- 17 de febrer: ‘Això és inquietant’: impressions des de dins del Suprem en l’arrencada del judici
- Dia 4, 19 de febrer: L’enfonsament de la causa contra el procés, vist des de dins la sala
- Dia 5, 21 de febrer: Alerta amb la falsa eufòria: la fiscalia sap a què juga
- Dia 6, 22 de febrer: Avui esclata a la sala del Suprem la seva més gran vergonya
- 25 de febrer: Els corbs del Tribunal Suprem: l’arma amagada de Vox
- Dia 7, 26 de febrer: La importància de l’instant de pànic de Marchena amb Cuixart
- Dia 8, 27 de febrer: Radiografia del somriure trencat de Soraya Sáenz de Santamaría
- Dia 9, 28 de febrer: Marchena es treu finalment la màscara i Zoido obre una nova escletxa
- Dia 10, 4 de març: El primer gran trumfo de la fiscalia patina i insinua un pla sinistre
- Dia 11, 5 de març: El perill real de Pérez de los Cobos i el martiri d’Enric Millo
- Dia 12, 6 de març: La principal arma contra els Jordis fa figa i els fiscals es desesperen
- Dia 13, 7 de març: Per què a Marchena no li importa que peguessin a les nostres àvies?
- Dia 14, 11 de març: Xavier Melero desactiva dos artefactes perillosos a la sala del Suprem
- Dia 15, 12 de març: Desesperació al Tribunal Suprem amb ‘un tal Toni’
- Dia 16, 13 de març: La presa de pèl de Marchena amb el patiment d’un testimoni a la sala
- Dia 17, 14 de març: Les revelacions de Trapero commocionen el Suprem i desarmen la rebel·lió
- Dia 18, 19 de març: Els guàrdies civils pateixen al Suprem per les mentides i per l’arbre enverinat
- Dia 19, 20 de març: Com s’escaparan les defenses del parany en què les fa caure Marchena?
- Dia 20, 21 de març: El poder de les mirades d’odi dels catalans
- Dia 21, 25 de març: Marina Roig fa que el fiscal Zaragoza es mossegui l’ungla: un guàrdia civil trontolla
- Dia 22, 26 de març: Baena demostra per què és perillós per a Marchena i per al judici sencer
- Dia 23, 27 de març: El mirall europeu entra al Suprem i Marchena esclata
- Dia 24, 28 de març: L”artefacte incendiari’ d’un guàrdia civil al Tribunal Suprem
- Dia 25, 2 d’abril: Una puntada de peu als testicles que Marchena no pot menystenir
- Dia 26, 3 d’abril: Ferran López sorprèn amb Puigdemont i fa el testimoni més transcendent del judici
- Dia 27, 4 d’abril: Quan Melero diu prou a la fatxenderia de Zaragoza i a la mentida de Vox
- Dia 28, 9 d’abril: Un mal moment d’un policia espanyol revela el gran parany als Mossos l’1-O
- Dia 29, 10 d’abril: Les rialles al Suprem amb els testimonis dels policies amaguen un pla
- Dia 30, 11 d’abril: El gest enutjat de Benet Salellas, la paciència al límit dels advocats amb Marchena
- Dia 31, 15 d’abril: Així ho han anat cuinant al Suprem: cap a una condemna amb mentides impunes
- Dia 32, 16 d’abril: La gravetat de la tenalla entre Marchena i Madrigal contra Marina Roig
- Dia 33, 17 d’abril: L’ombra de la tortura empaita els caps policíacs de l’1-O
- Dia 34, 23 d’abril: Vox i el bluf de les ‘armes de guerra’: vergonya a la sala, triomf al bar
- Dia 35, 24 d’abril: Un mosso per la República ajuda a revelar l’autèntica cara de Manuel Marchena
- Dia 36, 25 d’abril: La tarda en què David Fernàndez va revolucionar el judici al Tribunal Suprem
- Dia 37, 29 d’abril: Lluís Llach cohibeix el mal geni de Marchena i remou els fantasmes del Suprem
- Dia 38, 30 d’abril: La força de les llàgrimes ofegades al Suprem i el presagi d’un jutge que remuga
- 5 de maig: La premsa espanyola ja escriu la sentència, i així tracta les víctimes de l’1-O
- Dia 39, 6 de maig: El testimoni enverinat d’un mosso fa perillar la defensa de Jordi Sànchez
- Dia 40, 7 de maig: La revelació de Joan Bonanit al Suprem, o com els votants guanyen els fiscals
- Dia 41, 8 de maig: Un Marchena com més va més irritable comença a caure en errors importants
- Dia 42, 9 de maig: Mala maror al Suprem amb el policia espanyol independentista i el futur incert del judici
- Dia 43, 13 de maig: El dia que Àlex Solà no es va deixar humiliar per Manuel Marchena
- Dia 44, 14 de maig: El dia més vergonyós del judici, la gran patinada de Marchena
- Dia 45, 22 de maig: Dos professors desmunten en mitja tarda l’estratègia dels dos-cents policies al Suprem
- Dia 46, 23 de maig: La tarda que els advocats van fer marxar un guàrdia civil del Suprem
- Dia 47, 27 de maig: L’eurodiputat Junqueras, el gran maldecap de Marchena en l’acabament del judici?
- Dia 48, 28 de maig: Desconcert total al Suprem: la fiscalia s’embolica amb vídeos exculpatoris
- Dia 49, 29 de maig: Un silenci estremidor a la sala i uns ulls com taronges dels magistrats
- Primer de juny: Els fiscals menystenen quatre mesos de judici i s’emboliquen amb una reunió decisiva a Palau
- 2 de juny: La maniobra dels fiscals perquè els presos triguin anys a sortir de la presó
- Dia 50, 4 de juny: Sense escapatòria: així és el camí del càstig que els fiscals dibuixen a Marchena
- 5 de juny: Impacte a Madrid pel tomb sorprenent de Seoane i la desautorització als fiscals
- 10 de juny: L’interruptor de Marchena: una estratègia minuciosa de quatre mesos al Suprem
- Dia 51, 11 de juny: Les defenses retraten la barroeria dels fiscals i la por de l’estat per l’1-O
- Dia 52, 12 de juny: Final del judici: els presos desafien la mirada glacial de Marchena
- 19 de juny: Els draps bruts de Javier Zaragoza, l’ideòleg de la causa general
- 21 de juny: El primer capítol de la condemna, amb insult a l’ONU inclòs
- 6 d’octubre: Tres fets greus que deixen via lliure a Marchena
- 8 d’octubre: Què pot passar dilluns a Luxemburg amb Oriol Junqueras?
- 13 d’octubre: Guia per a llegir la sentència: set claus i un símptoma de crisi d’estat
- 16 d’octubre: El greu atac de Marchena contra ‘la ciutadania rebel’ de Catalunya
- 3 de novembre: Comencen els paranys en el llarg camí de la sentència contra el procés cap a Estrasburg
- 20 de gener del 2020: El moment que Trapero va restar atònit amb els votants de l’1-O
- 25 de gener del 2020: Els despropòsits més vergonyosos dels fiscals al judici contra Trapero
- 1 de febrer del 2020: L’arrogància de Millo durant l’1-O és avui una arma contra Pérez de los Cobos
- 8 de febrer del 2020: Guàrdies civils venjatius passant males estones amb l’advocada Tubau
- 15 de febrer del 2020: Tres patriotes espanyols en una reunió conspirativa uns quants dies abans del 20-S
- 7 de març del 2020: L’home que va sentir què es deien Trapero i Cobos quan van quedar sols en aquell despatx
- 13 de juny del 2020: La por dels fiscals del cas Trapero: a punt de perdre quan guanyaven sense haver de jugar
- 20 de juny del 2020: El rerefons de les llàgrimes d’Olga Tubau
- 22 de juliol del 2020: ‘Per què sóc aquí?’ Una conversa del gènere fantàstic entre Mireia Boya i un fiscal empipat