12.03.2024 - 13:25
|
Actualització: 12.03.2024 - 17:38
El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha denunciat a la seu de les Nacions Unides les acusacions arbitràries de terrorisme contra activistes i defensors dels drets humans, en la causa del Tsunami Democràtic. Per aquest motiu ha demanat la intervenció de la comunitat internacional perquè l’estat espanyol retiri les imputacions contra el Tsunami Democràtic i deixi de fer servir eines de la lluita antiterrorista contra el moviment independentista català.
Antich ha acusat l’estat espanyol d’utilitzar el terrorisme per obrir casos contra activistes independentistes, i fer un ús polític de l’acusació i criminalitzar la dissidència per qüestions ideològiques. “L’ús abusiu dels càrrecs de terrorisme en la investigació contra el Tsunami Democràtic pretén de suprimir la dissidència política i les protestes i, doncs, generar un efectiu dissuasiu”, ha dit Antich en la 55a sessió regular del Consell de Drets Humans (ONU), en un diàleg amb Ben Saul, relator especial sobre la promoció i protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals en la lluita contra el terrorisme. “L’estat fa una criminalització d’un exercici lícit, que són els drets de reunió pacífica i llibertat d’associació”, ha dit Antich.
El president d’Òmnium també ha fet referència a l’ús de Pegasus contra seixanta-cinc activistes, polítics i defensors dels drets humans i a la infiltració de policies en les organitzacions de la societat civil. I ha exigit la intervenció de la comunitat internacional per a aturar la infiltració i l’espionatge contra la societat civil a Catalunya i desclassificar els detalls de les operacions. Finalment, ha demanat una amnistia per a tots els ciutadans processats pel conflicte polític a Catalunya.
Clam unitari contra la criminalització del dret de protesta
Amb el lema “Protestar no és terrorisme“, desenes d’entitats, entre les quals Òmnium Cultural, van emprendre una campanya a final de febrer per a exigir que s’aturés la persecució política i judicial contra les mobilitzacions socials i l’exercici de drets fonamentals.
En el manifest denunciaven que la criminalització del dret de protesta vulnerava reiteradament la llibertat d’expressió a cantants i actors i obstaculitzava el dret d’informació. També deien que la investigació de l’Audiència espanyola per terrorisme contra el Tsunami Democràtic implicava un atac directe contra l’exercici de drets fonamentals, especialment el dret de manifestació i la llibertat d’expressió i d’informació.