20.06.2022 - 10:55
|
Actualització: 20.06.2022 - 22:46
El relator especial de les Nacionals Unides sobre els drets a la llibertat de reunió pacífica i associació, Clément Nyaletsossi Voule, ha dit que el Catalangate era un cas important i que calia adoptar mesures perquè els estats deixessin de fer servir el programari Pegasus. Ho ha dit després de la compareixença del president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides per a denunciar la complicitat de l’estat espanyol amb l’espionatge il·legal. Antich també ha demanat a l’ONU que investigués els fets per identificar-ne els responsables i sancionar-los.
Antich s’ha expressat amb un francès que s’entenia perfectament, però l’intèrpret al castellà s’ha negat a traduir-lo, malgrat que fins i tot hi havia subtítols: “Desgraciadament, el so no és prou bo perquè el pugui interpretar”, ha dit.
Antich ha explicat que Citizen Lab va certificar que seixanta-cinc persones a Catalunya havien estat espiades il·legalment. “El Catalangate és el cas d’espionatge més gran del món amb Pegasus, i hi ha proves convincents que assenyalen les autoritats espanyoles”, ha dit només de començar. Ha fet èmfasi que totes les víctimes formen part del moviment independentista català i que Espanya va fer servir el programari Pegasus per atacar el cor de la democràcia: “Això és una clara vulneració dels drets a la llibertat de reunió pacífica i d’associació.”
El director de Citizen Lab, sorprès per l’acceptació a Espanya de l’espionatge als catalans
Arran de la negativa del govern espanyol d’investigar els fets, Antich ha demanat que els investigui l’ONU. “Oferiu una resposta a les preguntes inquietants que planteja aquest cas: per quina raó hem estat espiats? Qui ha tingut accés a la informació robada, i com l’han utilitzat?” I ha conclòs: “Sancionar els autors d’aquests fets i oferir la veritat a les víctimes és fonamental per a garantir que aquests actes intolerables no es repeteixin mai.”