Anticapitalistes, sector intern de Podem, diu que el lideratge d’Iglesias ‘no ha estat positiu’

  • Retreu a Podem que sigui 'una organització jeràrquica, sense deliberació, amb poc respecte per les minories i amb poca capacitat d'integració'

VilaWeb

Europa Press

03.08.2019 - 13:01

Anticapitalistes creu que el lideratge del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ‘no ha estat positiu’ per a la formació i considera que un cop finalitzi el cicle d’eleccions i investidura, l’esquerra alternativa ha d’anar cap a una reconfiguració de l’espai en el qual es donin fórmules de cooperació entre actors polítics ‘més obertes i menys perjudicials’ que les dutes a terme per la direcció de Podem.

Així ho ha dit en una entrevista a Europa Press el portaveu d’Anticapitalistes, Raúl Camargo, que creu que ‘l’espai d’Unides Podem ha d’anar cap a aquesta reconfiguració’ perquè l’esquerra a Espanya ‘no pot seguir funcionant com fins ara’. I tot i que entén que cal ‘un paraigua unitari’ per concórrer a eleccions, advoca per aconseguir un espai que sàpiga assumir la pluralitat de l’esquerra.

Segons diu, Podem, ‘imposa a totes les altres [forces de l’espai] de forma constant els seus punts de vista’, pel que creu que la fórmula no ha funcionat. Camargo considera que per molts canvis que duguin a terme en el si de la seva executiva, ja hi ha moltes persones que han abandonat el projecte. Per Camargo, la remodelació del Consell de Coordinació aprovada en el Consell Ciutadà Estatal després de les eleccions autonòmiques de maig no ha servit per millorar el projecte.

Podem s’assembla als partits tradicionals

Anticapitalistes, que s’integra com a corrent dins Podem, advoca per superar la marca Unides Podem i anar cap a una fórmula en què hi hagi un reconeixement dels actors polítics que formen l’espai, on s’arribi a pactes per als acords i les discrepàncies. ‘Hi ha d’haver cultura de debat i de discussió, fins ara no ha funcionat bé’, confessa.

El portaveu del corrent i ex-diputat a la Comunitat de Madrid creu que aquesta nova fórmula ha de permetre la coexistència de les diferents organitzacions ‘sense que unes es vegin sotmeses a altres’. Segons ell, això ha de passar per crear òrgans intermedis amb taules de negociació.

Fórmula coral i poder no concentrat

Per això, des d’aquesta organització aposten per anar a fórmules de direcció diferents de les que ha dut a terme Iglesias, buscant portaveus i lideratges corals de manera que el poder ‘no estigui tan concentrat’. Camargo assenyala que el model de secretaris generals que es va imposar a Podem no li agrada i que s’hauria d’haver optat per direccions més col·lectives amb òrgans de direcció sotmesos a les bases i amb estructures intermèdies que també deliberessin.

‘Aquest és el model que ha de seguir una esquerra que aspiri a perdurar i que aspiri a representar una forma de fer les coses diferent dels partits tradicionals’, indica. Alhora, lamenta que la formació ‘s’ha assemblat força als partits tradicionals a la seva forma d’actuar i això ha suposat una debilitat important’.

Per als Anticapitalistes, un model que quadra amb aquesta idea organitzativa de l’esquerra alternativa és Endavant Andalusia, la coalició integrada per Podem i Esquerra Unida que es va presentar a les darreres eleccions d’Andalusia, el feu d’Anticapitalistes. Segons diu, és una fórmula correcta de ‘cooperació entre iguals’ perquè tant Podem Andalusia com Esquerra Unida ‘no s’han unit’ sota la lògica que un es posa darrere de l’altre, o subordinat com sí que ha passat a Unides Podem’.

Assenyalen que en l’espai polític andalús hi ha lideratges compartits i ‘una forma fresca’ de relacionar-se amb la gent, a més d’una ‘màxima estratègica compartida’ per totes les organitzacions que conviuen.

Defensa els resultats d’Endavant Andalusia

Per Camargo, el fet que des d’un principi Endavant Andalusia hagués deixat clar que no entraria en un govern de coalició amb el PSOE de Susana Díaz, va ser positiu electoralment i el va portar a obtenir uns resultats significatius en les autonòmiques. De fet, afirma que van aconseguir els millors resultats en el conjunt de l’estat.

En aquest punt, Camargo recalca que encara que després de les eleccions hi havia qui demanava internament la dimissió de la secretària general, Teresa Rodríguez, finalment ‘s’ha vist que l’andalús ha estat el millor resultat de tots’, fins i tot millor que el d’Iñigo Errejón amb Més Madrid, o millor que el de les espanyoles de Unides Podem’.

Per aquest motiu, insisteix que seria positiu que el model andalús s’estengués al conjunt de l’estat espanyol, i retreu a Podem que sigui ‘una organització jeràrquica, sense deliberació, amb poc respecte per les minories i amb poca capacitat d’integració’.

Podem, allunyat de l’esperit del 15-M

Segons el parer de Camargo, un dels problemes de Unides Podem és que es va fixar objectius electorals massa ambiciosos com ‘superar al PSOE o guanyar eleccions’, i que pel camí van ‘sacrificar moltes coses per obtenir el benefici més gran, que era guanyar’. Per això, ara considera que s’ha de donar una reflexió en la interna de l’espai polític i anar a una fórmula com la d’Endavant Andalusia, en el que hi hagi ‘cooperació entre iguals, un model més obert i plural, i amb delimitació estratègica clara’.

En aquest sentit, assenyalen que si bé el moviment 15-M no era ‘partidista’, en el seu origen Podem va recollir ‘una part el seu esperit’, però lamenten que després de l’assemblea de Vistalegre I, es van allunyar d’aquestes formes inicials en assumir un model organitzatiu més equiparable a altres forces. ‘Després de Vistalegre hi ha una ruptura clara amb aquest esperit del 15-M’, indica Camargo.

Per això, des d’Anticapitalistes consideren que l’esquerra alternativa ha d’anar cap a la construcció d’una eina electoral ‘a l’altura dels temps’ i que no sigui simplement una cosa com la resta de partits tradicionals només que ‘una mica més a l’esquerra’.

Més Madrid, fora de l’esquerra alternativa

En aquest sentit, afirma que la formació Més Madrid no es pot situar en l’espai de l’esquerra alternativa, i cita com a exemple la votació ‘al costat de Vox’ del projecte urbanístic Madrid Nou Nord, ‘l’especulació urbanística més grossa en 40 anys’.

A més, consideren que les fronteres entre la formació d’Íñigo Errejón i el PSOE ‘cada vegada es faran més imperceptibles’. ‘Aquesta força va cap a un altre espai i altres caladors. No es pot comptar amb ella per transformar la situació política del país’, ha lamentat Camargo.

Opina que Més Madrid va cap a ‘algun tipus de fusió o acord’ amb el PSOE perquè neix amb la intenció d’adaptar-se al medi i esdevenir un nou centreesquerra. Per això descarta que aquesta plataforma política ‘serveixi o vulgui construir una força plural de les esquerres amb afany transformador i que s’enfronti als grans reptes’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor