14.02.2020 - 13:03
|
Actualització: 14.02.2020 - 17:51
L’Antàrtida ha registrat una temperatura rècord per primera vegada des que hi ha registres. Segons The Guardian, un grup d’investigadors brasilers han detectat que el 9 de febrer es va assolir una temperatura de 20,75 graus centígrads a l’illa de Seymour, una xifra que descriuen com a ‘increïble i anormal’. Aquesta temperatura és gairebé un grau més que l’anterior rècord de 19,8 graus, registrat a l’illa de Signy el gener de 1982.
Fa pocs dies, el 6 de febrer, es va assolir un altre rècord de temperatura, en aquest cas a l’Antàrtida continental: una estació climàtica a la base Esperança va mesurar una temperatura de 18,3 graus. L’Organització Mundial de Meteorologia encara ha de validar aquests rècords, però van en la línia de la tendència de la península i les illes pròximes, que des de l’era preindustrial s’han escalfat gairebé 3 graus.
En declaracions recollides pel diari britànic, un dels investigadors brasilers que estudia l’impacte del canvi climàtic al permagel i la biologia a l’Antàrtida, Carlos Schaefer, es mostra impactat per aquests registres. ‘Hem vist una tendència de temperatures a l’alça a molts dels indrets que monitorem, però mai no havíem vist res com això’, diu.
L’Antàrtida representa el 70% de l’aigua dolça en forma de neu i gel. En cas de fondre’s, el nivell de la mar pujaria entre 50 i 60 metres, tot i que els científics avisen que caldrien molts anys per a arribar a aquest extrem. Les Nacions Unides preveuen que a final del segle el nivell dels oceans haurà pujat entre 30 i 110 centímetres, depenent dels esforços que es facin per a reduir les emissions.