L’Antàrtida, un continent com més va menys blanc: en cartografien 45 km2 de vegetació

  • La vegetació antàrtica, dominada per molsa i liquen, s'ha adaptat per sobreviure a les dures condicions polars

VilaWeb

Text

Alexandre Solano

07.08.2024 - 15:45
Actualització: 07.08.2024 - 18:08

El primer estudi de cartografia de la vida vegetal de tota l’Antàrtida ha revelat el creixement en zones que abans no s’havien cartografiat. Publicat avui a Nature Geosciences, la investigació per satèl·lit de molses, líquens i algues a tot el continent constituirà una línia de base per controlar com la vegetació de l’Antàrtida respon al canvi climàtic. Segons els experts, la vegetació antàrtica, dominada per molses i líquens, s’ha adaptat per sobreviure a les dures condicions polars i cada tipus té un paper important en el cicle del carboni i dels nutrients a escala local.

L’equip internacional de científics, dirigit per la Universitat d’Edimburg, va utilitzar un satèl·lit de l’Agència Espacial Europea. Les observacions per satèl·lit, juntament amb mesures de camps, han detectat gairebé 45 km2 de vegetació. També es va trobar que més del 80% del creixement de plantes es trobava a la península antàrtica i les illes veïnes.

Vegetació terrestre i criosfèrica de l’Antàrtida. a) Petita peça de molsa verda/marró/negra entre els blocs de Botany Bay, b) Gran catifa de molsa a l’illa Robert, illes Shetland del Sud, c) liquen escàs que cobreix el sòl nu a l’illa Robert, d) peça densa de líquens predominantment, amb molsa dispersa, a l’illa Robert, e) Camp mixt de líquens i molsa a l’illa Robert, f) Petita floració d’algues de neu verdes i vermelles a Rothera Point, Ryder Bay, illa d’Adelaida, g) Gran floració d’algues de neu verdes i vermelles, Anchorage Island, Ryder Bay.

Charlotte Walshaw, investigadora doctoral de l’Escola de Geociències de la Universitat d’Edimburg, que va dirigir l’estudi, va dir que “el nostre mapa a escala continental proporciona informació clau sobre la presència de vegetació en zones que poques vegades són visitades per la gent. Això tindrà implicacions profundes per a la nostra comprensió d’on es troba la vegetació a tot el continent i quins factors influeixen en aquesta distribució”. L’equip calcula que aquest creixement representa el 0,12% de l’àrea total lliure de gel de l’Antàrtida. Això posa de manifest la importància de controlar les àrees clau d’abundància de vegetació, que no es troben protegides adequadament sota el sistema existent d’Àrea Especialment Protegida de l’Antàrtida (ASPA), segons els experts.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor