Qui és Anna Navarro, la número dos de Puigdemont a les eleccions?

  • És l’actual cap global de Procore Technologies i ha passat per les grans empreses de Silicon Valley, on només hi ha un 2% de dones amb alts càrrecs

VilaWeb
Redacció
02.04.2024 - 11:55
Actualització: 02.04.2024 - 15:09

Anna Navarro, alta directiva de Silicon Valley, serà la número dos de la candidatura de Carles Puigdemont a les eleccions a Catalunya. El nom d’Anna Navarro Schlegel és molt conegut en el món empresarial. És l’actual cap global de Procore Technologies, empresa que proporciona la plataforma on les grans constructores (Ferrovial, Exxon, etc.) guarden i gestionen la documentació dels seus projectes, que poden ser d’anys: inversió, arquitectes, enginyers, finançament, calendari, baixes i absències laborals, etc. També és cap d’estratègia de la catalana GPAInnova d’ençà del 2021.

Navarro ha passat per les grans empreses de Silicon Valley, com ara Cisco i Netapp (2008-2021). La prestigiosa revista tecnològica dels EUA Analytics Insight va nomenar-la el 2020 la dona més influent en el món de la tecnologia. A més, pel seu alt perfil professional, va rebre la Creu de Sant Jordi el 2021, el premi de Dona de l’Any a Silicon Valley el 2018 i el de Top Business Woman de CIO Look el 2021.

Va néixer a Olot el 1968 amb el nom d’Anna Navarro Descals, però va adoptar el cognom Schlegel del seu marit quan es va casar als Estats Units. Va estudiar filologia germànica i quan treballava a British Airways li va sorgir l’oportunitat de passar un any a San Francisco. Tenia vint-i-tres anys, era el 1992. “Al cap de poc vaig obrir una empresa. Era una empresa que cercava la manera d’entrar productes a uns altres països”, explicava en declaracions a VilaWeb. Eren productes tecnològics i calia adaptar-los lingüísticament a cada país.

No gaire més tard s’hi va posar en contacte Cisco, una de les empreses pioneres en telecomunicacions. Va passar per la Cisco Networking Academy a fer els estudis d’enginyeria. També va anar a Stanford a estudiar estratègia i la Universitat de Santa Clara a fer una graduació per a coordinar juntes directives. A Cisco es va especialitzar en la dinàmica de la globalització tecnològica, adaptant els seus productes perquè poguessin funcionar a tots cinc continents. “Per explicar-ho d’una manera que s’entengui, treballem perquè un iPhone pugui funcionar a Catalunya. És a dir, el preparem tecnològicament perquè les paraules estiguin en català, que el sistema operatiu treballi amb les xarxes catalanes, que no hi hagi problemes de seguretat. Nosaltres fem que el sistema i el codi del producte puguin funcionar arreu del món”, explicava el 2020.

Anys d’experiència en aquest camp la van dur fins a la vice-presidència de NetApp, una de les grans empreses de Silicon Valley, que té més de deu mil treballadors i factura més de sis mil milions de dòlars cada any. Hi va passar uns dotze anys. També va tenir càrrecs a VMware, VeriSign i Xero.

Quant a la seva ideologia política, Navarro sempre ha explicat que és independentista. “Sóc independentista, i em sembla que ja ho sap tothom. No és cap sorpresa”, deia el 2022 en una entrevista a VilaWeb. “He anat veient la disminució de recursos per als catalans, la falta de polítiques en molts aspectes. Podríem tenir la millor sanitat, les millors escoles, universitats, carreteres, transport públic… Però tot sembla una gran lluita. Vàrem veure el Primer d’Octubre. I l’espionatge és molt preocupant. I les multes. Jo als polítics els dono molt de mèrit, perquè els ho fan molt difícil. No poder votar, per exemple, em sembla un punt molt important per a arribar a la veritat. Es deixa fer a molts països del món.”

Navarro també ha denunciat el sostre de vidre en el món empresarial. Ella coneix bé el paper de les dones en un món tecnològic dominat per homes, i també l’ha estudiat a l’ONG Women in Technology. “En el món tecnològic, a Silicon Valley, el nombre de dones vice-presidents, o presidents, és el 2%. És molt i molt reduït. Jo sóc dins aquest 2% des de fa sis anys”, deia a VilaWeb. “Competeixes amb el 98%, que estan més acostumats a donar-se la feina entre ells, és com un club. Les descripcions de les feines són molt masculines. Anem molt de pressa, a Silicon, i has de ser molt fort per a ser vice-president, perquè s’hi treballen moltíssimes hores. I les dones encara som les que cuinem més a casa, fem els deures amb els nens o busquem els tutors.”

Navarro l’any passat va publicar el llibre Veritablement global (laBreu Edicions), dedicat a empresaris i directius. Explica concisament com aconseguir que les empreses venguin arreu del món i no pas a casa i prou. “Molta gent em pregunta: els catalans podem ser el Silicon Valley? I això és una pregunta per als catalans. Ho volem ser? Doncs fes”, deia en una altra entrevista a VilaWeb. “A mi m’agradaria una mica més de transmissió d’allò que es fa. I que les qüestions obertes no tardessin tants anys. Com l’aeroport. Tanta conversa i tantes opinions estan molt bé. Però finalment, què es farà? Aquí no tardem tant. Si ens espaviléssim més i anéssim una mica més a l’una, estaria molt bé.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor