01.09.2018 - 10:07
|
Actualització: 01.09.2018 - 12:23
L’ex-diputada de la CUP Anna Gabriel i el raper Valtònyc van alertar anit que el debat sobre la presència de llaços grocs a l’espai públic no ha de tapar qüestió de fons: que hi ha presos polítics i exiliats. Tots dos van participar per videoconferència en un col·loqui organitzat per la Fumera, la festa major alternativa de Sallent (Bages), en què van explicar com tots dos planten cara a la repressió estant a l’exili.
‘No és un debat de simbologia, és un debat sobre diferents models de país i diferents models de món’, va dir Anna Gabriel. A parer seu, el carrer ‘ha de ser un espai viu, que no sigui regulat per ordenances de civisme que allò que pretenen és que els carrers siguin falsament neutralitzats de missatges’.
D’altra banda, Valtònyc va alertar del perill de caure al parany del debat sobre els símbols al carrer. ‘L’important és que hi ha persones a la presó, que hi ha persones que som a l’exili. Si no volen llaços grocs, que no tinguin presos polítics’, va dir. A més, va esperonar a ‘no fer tants Tortoses i plantar cara’, en referència a la tàctica d’ignorar l’espanyolisme quan retira llaços grocs i cerca la crispació. Valtònyc va assenyalar que ‘l’autocensura és la pitjor de totes les coses’. ‘Ens arribaran a prendre tant que ens prendran la por, i aquí ho guanyarem tot.’
Sobre això, Anna Gabriel va recordar que ‘l’extrema dreta a l’estat espanyol ha existit sempre, també a Europa’ i va dir que cal ‘convertir l’antifeixisme en una de les nostres lluites principals’.
Un poble que s’ha construït a l’exili
De Suïssa estant, l’ex-diputada de la CUP va dir que ‘som un poble que s’ha construït a l’exili i malgrat l’exili’. Gabriel va dir que ‘l’exili és molt més que dir que fuges perquè no vols que et tanquin a la presó’, perquè ni Mireia Boya ni ella no sabien ‘ni què ens demanaven ni si entraríem a la presó o no’. ‘En el meu cas l’exili és una impugnació col·lectiva que parteix de l’arrel de tot el procés judicial contra l’autodeterminació’, va assenyalar.
Gabriel va agrair els qui a Suïssa ‘ens han obert les portes i entenen que la causa per la democràcia a l’estat espanyol també els interpel·la’. ‘A Europa és molt incòmode això que passa a l’estat espanyol. La solidaritat, no l’esperàvem d’institucions com la UE, comptàvem amb la gent’, va dir.
Per la seva part, Valtònyc va recordar que si va poder expatriar-se va ser gràcies als qui van comprar-li trenta-cinc bitllets per sortir de l’illa. ‘La solidaritat de la ciutadania és allò que ens dóna dignitat per a continuar cada dia’, va dir.