31.08.2016 - 09:40
MADRID, 31 (EUROPA PRESS)
Anna Ferrer, viuda de Vicenç Ferrer i continuadora de la seva fundació a l’Índia, ha ressaltat el paper de la dona a l’Índia, amb motiu de la celebració aquest dimecres 31 d’agost, amb el Dia Internacional de la Solidaritat. “Avui tenen més esperança, les dones són més respectades. Abans, no sortien de casa seva i ara encapçalen manifestacions”, ha assegurat.
Dins de la seva aposta pel paper de la dona, la presidenta de la Fundació Vicente Ferrer (FVF), que celebra aquest any el seu 20 aniversari, ha subratllat que amb les seves iniciatives, FVF ha impulsat més de 8.999 associacions de dones, en les quals participen 110.000 dones, als quals denominen ‘sangham’, grups d’ajuda mútua liderats per una d’elles que serveix per visibilitzar el seu paper en la comunitat.
La Fundació ha aconseguit, a més, impulsar l’escolarització del 80% en secundària, especialment en les nenes. Juntament amb això, Ferrer assenyala que l’organització ha impulsat l’escolarització de persones amb discapacitat en centres amb professorat que dóna suport al seu desenvolupament intel·lectual i motor, i que abans la societat considerava “improductives”.
“Vicenç Ferrer sempre ens deia que quan ens trobem amb un problema, al 95% dels casos existeix una solució. Des de la nostra experiència, cada vegada que hem passat per grans dificultats, sempre hem sortit reforçats com organització”, recorda.
Així, explica que la col·laboració de la fundació a la zona d’Anantapur a l’Índia ha permès que la població de la zona estigui dues generacions per davant d’altres regions en la seva lluita contra la pobresa.
INICIATIVES CONTRA LA POBRESA
Dins de les iniciatives de la fundació, Ferrer ha destacat la implicació de la població local en els seus projectes. Així, assenyala el paper de les associacions o ‘sanghams promogudes per la Fundació, col·lectius marginats com les dones o les persones amb discapacitat que han aconseguit augmentar la seva autoestima i força, no només a nivell individual, sinó també col·lectiu.
“Hem impartit tallers de conscienciació en milers de pobles, a pagesos, a dones, a adolescents en tots els temes imaginables i aquests han ajudat a l’empoderament de la població”, ha explicat.
A més, Ferrer ha recalcat el paper de l’educació, que considera la “base del desenvolupament”. Així, explica que han tractat tot el que té de possible promoure l’educació universal i que, gràcies a això, els joves tenen una mentalitat i valors molt diferents a la dels seus pares respecte a temes de gènere, educació i discriminació, entre d’altres.
Finalment, ha ressaltat el canvi del paisatge a Anantapur que, com ella mateixa assenyala, fa anys era “gairebé un desert” i ara té molts més arbres, zones verdes i cultius.
OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE
Per a la viuda de Vicenç Ferrer, els Objectius de Desenvolupament Sostenible han ajudat a marcar una trajectòria que ha servit per avançar al camí tot i que no s’ha aconseguit la meta.
“Crec que hem d’esforçar-nos per arribar als Objectius de Desenvolupament Sostenible, més aviat que tarda. La gent no pot esperar més per a una educació i assistència sanitària de qualitat, per a l’accés a aigua potable i sanejament, per a un treball decent. És el deure de cadascun de nosaltres, on sigui que estiguem en el món, de contribuir a aconseguir-los”, ha subratllat.
UN BON HOME, NO UN SANT
Pel que fa al paper del fundador de l’organització, Vicenç Ferrer i la seva possible canonització, com ha passat amb la Mare Teresa de Calcuta, la seva dona considera que per a tot el món que el va conèixer ha estat un “bon home” i, per a ella, “el millor home del món”. Així i tot, ha ressaltat que no tenia cap interès a ser sant i ella tampoc.
Per eradicar la pobresa extrema, Anna Ferrer ha explicat que encara queda molt camí per recórrer en la lluita “més complexa i inspiradora que existeix”. “Els nostres socis són, a més de generosos, creatius. Qualsevol iniciativa que inviti a la mobilització solidària és, no només un acte lúdic, sinó un exercici de responsabilitat.”, assenyala.