09.06.2023 - 12:55
|
Actualització: 09.06.2023 - 14:53
Anna Erra ha estat investida avui nova presidenta del Parlament de Catalunya en un ple extraordinari. Ha estat elegida en segona volta amb els vots de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya. Els diputats de la CUP han votat en blanc. En la primera volta, Erra no ha aconseguit els seixanta-vuit vots necessaris per a proclamar-se automàticament presidenta.
Erra agafa el relleu de Laura Borràs, a qui el parlament va retirar l’escó definitivament el primer de juny. El seu nom feia temps que sonava per a entomar la presidència del parlament. De fet, quan va decidir de no presentar-se a la reelecció a la batllia de Vic, molts ho van entendre com un pas per a agafar més pes en la política nacional.
Erra és llicenciada en geografia i història per la Universitat de Barcelona, i diplomada en magisteri a la Universitat de Vic. Ha treballat durant vint-i-cinc anys de docent al col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic, una institució educativa concertada amb més de cent seixanta anys d’història. Va aterrar al parlament el 19 de juny de 2018 en substitució de Jordi Sánchez, que fou obligat a renunciar a l’acta de diputat arran de la decisió de Llarena de no deixar-lo sortir de la presó per al debat d’investidura. D’aleshores ençà, Erra ha anat guanyant com més va més pes dins el grup parlamentari.
“Defensaré la sobirania del parlament per davant de tot”
En el discurs d’investidura, Erra ha evidenciat que el parlament ha estat immers aquests darrers mesos a una excepcionalitat política. “Vull afirmar que rebo l’encàrrec en unes circumstàncies polítiques gens habituals. En una democràcia plena, aquest parlament no hauria sofert les interferències antidemocràtiques com les que ha patit. La darrera, la destitució de la presidenta de la Laura Borràs i la retirada de l’escó que els ciutadans li van atorgar”, ha dit.
La ja presidenta del parlament ha dit que defensaria els drets de tots els diputats i la institució davant de qualsevol ingerència externa: “Defensaré la sobirania del Parlament de Catalunya per damunt de tot.” Ha explicat que tenia el compromís d’exercir una presidència plena, amb rigor i transparència. “Trobaran en mi sempre una porta oberta i la mà estesa, crec en el diàleg i l’entesa com a valors suprems de l’acció política”, ha afegit.
Primera batllessa de Vic
Erra es va convertir en la primera batllessa de Vic quan va guanyar les eleccions municipals amb Convergència i Unió (CiU) el 2015. Va aconseguir nou regidors i va pactar amb l’únic regidor del PSC, Benjamí Dòniga, i això va trencar qualsevol possibilitat del bloc d’esquerres de formar govern i va deixar de banda ERC, que havia estat soci en el mandat anterior. L’octubre del 2016, Erra va arribar a un acord amb els ecosocialistes Vic per a Tots, que li va permetre de governar amb més estabilitat.
Va entrar a l’Ajuntament de Vic l’any 2007 i fins al 2015 va ser tinenta de batllia i regidora d’Educació, Cultura, Comerç i Turisme. Fins l’any 2011 també en va presidir l’àrea social. Tot plegat, sota la batuta del batlle Josep Maria Vila d’Abadal i Serra.
La “marca Erra” es va consolidar en les eleccions municipals del 2019, que va guanyar per majoria absoluta: onze regidors de vint-i-un. Havia de ser el mandat més àgil i còmode de tots, però es va convertir en un dels més convulsos, entre més qüestions, pel moment de màxima efervescència de l’independentisme i per la pandèmia de la covid.