08.01.2020 - 14:34
Els incendis forestals han matat més de 1.000 milions d’animals a tot Austràlia, inclosos més de 800 milions d’exemplars a l’estat de Nova Gal·les del Sud, el més afectat per les flames, segons les estimacions d’un expert acadèmic de la Universitat de Sydney, el professor Chris Dickman.
Fa unes setmanes, el professor de la Facultat de Ciències de la Universitat de Sydney va oferir una primera estimació de les conseqüències dels incendis forestals i va parlar d’almenys 480 milions d’animals morts.
Tenint en compte que els incendis han continuat a Austràlia, especialment a l’estat de Nova Gal·les del Sud, el professor universitari ha augmentat la seva estimació i l’ha situat en més de mil milions d’exemplars morts, incloses espècies tan característiques d’Austràlia com els coales i els cangurs.
‘Crec que no hi ha res que es pugui comparar a la devastació que s’està produint en una zona tan àmplia de manera tan ràpida. És un esdeveniment monstruós en termes de geografia i de nombre d’animals afectats’, ha dit el professor universitari, en declaracions a la cadena de ràdio nord-americana NPR.
L’expert acadèmic ha advertit que Austràlia està patint clarament ‘els efectes del canvi climàtic‘. ‘Probablement estem veient el que pot ser el canvi climàtic en altres parts del món amb les primeres fases d’aquest procés a Austràlia’, ha explicat.
Dickman ha destacat que els científics han de tornar a ser escoltats en el debat sobre el canvi climàtic i els seus efectes per esbrinar ‘què és probable que passi en les dècades vinents’ i com es pot mantenir la biodiversitat en aquesta situació canviant.
El professor de Ciències de la Universitat de Sydney ha dit que els animals que han aconseguit sobreviure a l’onada d’incendis forestals ho han fet després de fugir o posar-se sota terra i ha avisat que tornaran a aparèixer en zones en les quals ara no hi ha recursos perquè s’alimentin.
En un comunicat, la Universitat de Sydney ha explicat que l’estimació del professor Dickman es basa en un informe de l’any 2007 elaborat per a WWF sobre l’impacte de la pèrdua de terreny que pateix la fauna australiana a Nova Gal·les del Sud.
‘Els autors han utilitzat de manera deliberada estimacions altament conservadores per fer els seus càlculs. La veritable mortalitat és probable que sigui més alta que la mortalitat estimada’, ha assenyalat el centre acadèmic australià.